Politika

Borzan: zadovoljna sam, ali se nadam da ćemo ‘uhvatiti’ i peti mandat

Komentirajući izlazne ankete prema kojima lista SDP i partnera osvaja četiri mandata u novom sazivu EU parlamenta i ostaje na istom broju kao i do sada, vodeća na listi i aktualna europarlamentarka Biljana Borzan izrazila je zadovoljstvo, ali i nadu da će do kraja večeri ‘uhvatiti’ i peti mandat.

“Cilj nam je bio ponoviti rezultat koji smo imali, a dobili smo skoro 10 posto više nego na prošlim izborima prema ovim anketama. Vidjet ćemo, naravno, što će biti do kraja večeri”, rekla je u nedjelju u središnjici SDP-a na Iblerovu trgu.

Dodala je da je razlika između njih i HDZ-a u tek pet posto podrške birača, a da HDZ osvaja dva mandata više od njih. To su neke stvari koje čovjeka malo čude, poručila je, ali i izrazila nadu da će do kraja večeri “uhvatiti” i peti mandat.

“Vrlo smo blizu tom petom, a HDZ-u šesti mandat ‘visi’. Bez lažne skromnosti i ako bi se gledalo koliko smo radili, bilo bi za očekivati da smo mi dobili i više. No, znamo da HDZ ima vrlo disciplinirano biračko tijelo koje odradi bez obzira što su njihovi zastupnici radili ili nisu radili”, dodala je.

Izlazne ankete: HDZ osvaja šest, SDP i partneri četiri mandata

Prema izlaznim anketama HDZ osvaja 33,74 posto glasova, odnosna šest mandata, SDP, koji je na izbore izašao u koaliciji s Dalijom Orešković, Centrom, HSS-om i GLAS-om četiri (27,81 posto glasova), a Domovinski pokret s 8,67 posto glasova podrške i Možemo s 5,84 posto glasova osvajaju po jedan mandat.

Malo ispod izbornog praga od pet posto su Fair play lista predvođena IDS-om, a koju čine još Nezavisna platforma Sjever, SDSS, Socijaldemokrati, HSLS, PGS, Reformisti, Unija Kvarnera, ISU-PIP, HNS, Lista za Rijeku i Demokrati, kojima je, prema izlaznim anketama, podršku dalo 4,70 posto birača i lista Nine Skočak s podrškom od 4,57 posto građana dok za koalicijsku listu Mosta, Hrvatskih suverenista i HSP-a, kojima su predizborne ankete predviđale jedan mandat, ove izlazne ankete pokazuju podršku od 3,57 posto.

“Emotivno pražnjenje”

Vrlo niskom izlaznosti birača od svega 15,05 posto do 16,30 sati, što je najniža izlaznost u ova četiri izborna ciklusa u kojima je Hrvatska birala svojih 12 zastupnika u Europski parlament, Borzan, kaže, uopće nije iznenađena jer je “od početka bio plan HDZ-a da ‘ubije’ volju za EU izborima na parlamentarnih izbora”.

“Svi su bili usmjereni na to tko će tvoriti većinu u Saboru pa oko ministara, tako da je ova kampanja bila vrlo izazovna za nas”, rekla je.

I šef izborne kampanje SDP-a Igor Dragovan kazao je da je jako zadovoljan rezultatima koje pokazuju izlazne ankete. Zahvalio je biračima koji su izašli na izbore, jer, kako je rekao, nakon parlamentarnih izbora su se birači emotivno ispraznili jer su važniji od europskih.

Smatra da je nizak odaziv birača na euroizbore bio očekivan jer su se, ponovio je, birači emotivno ispraznili te je dodao kako kandidati nisu mogli učiniti ništa više da ih izvuku na birališta. “HDZ se potrudio da ‘ubije’ kampanju do kraja, pogotovo predsjednik Vlade koji je bio prvi na listi, a bavio se svakodnevnim stvarima i time ‘ubio’ kampanju za europske izbore, što je njihovo legitimno pravo”, izjavio je Dragovan.


Povezane vijesti

Comment here