PolitikaPreporučeno

U Austriji povijesna pobjeda Kremlju naklonjene ekstremne desnice | EU izbori 2024.

Ekstremno udesno ustrojena Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) prvi je put u svojoj povijesti osvojila izbore za Europski parlament, potvrđujući silinu nezadovoljstva koje u naših sjevernih susjeda izazivaju nadnacionalne “zelene politike” i posrednički rat u Ukrajini.

Izlazne ankete, koje su naručile vodeće televizije i koje su se u prošlosti pokazale točnima, predviđaju da će FPÖ osvojiti 27% glasova, dok će konzervativna Narodna stranka kancelara Karla Nehammera (EPP) izaći s potporom 23.5% birača.

Na trećem su mjestu, s 23% glasova, Socijalni demokrati (SPÖ).

Rezultati su višestruko zanimljivi, za ponekog i šokantni, jer FPÖ slovi kao više nego manje otvoreni slijednik nacionalnih socijalista, iliti nacista.

Kolokvijalno govoreći, riječ je o desnici kojoj se bez puno okolišanja i činjenično točno može pridjenuti pridjev “crna”.

Stranka je izbore osvojila kroz kampanju usredotočenu na odbacivanje zelenih politika, uključujući zabranu motora s unutarnjim sagorijevanjem i prekid europskog posredovanja u ratu u Ukrajini.

U ilustraciji navedenog, jedan od oglasa u predizbornoj kampanji FPÖ -a prikazuje predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i njezinog ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog kako razmjenjuju poljubac uz natuknice; “ratnohuškaštvo”, “migrantska kriza”, “eko-komunizam”, “korona-kaos” popraćene porukom: “Zaustavite EU ludilo”.

U popratnoj anegdoti, Grabancijaš čitatelj podsjeća da je bivši lider FPÖ-a, Heinz-Christian Strache, bio prisiljen dati ostavku nakon što je sting operacija otkrila njegovu korupciju i gledište da je Hrvatska “sranje”.

“Hrvatska je jedno sranje, jedno sranje”, rekao je.

U kontekstu izbornih rezultata također zanimljivo, FPÖ je znamenit zbog bliskih odnosa s ruskim nacionalistima, uključujući stranku Jedinstvena Rusija predvođenu sokolom Dmitrijem Medvjedevom.

Grabancijaš/Reuters


Povezane vijesti

Comment here