Biznis i ekonomijaPreporučeno

Božićnicu očekuje 82% zaposlenih u javnom i 55% zaposlenih u privatnom sektoru | anketa

S obzirom na to da su nam blagdani pred vratima, portal MojPosao je odlučio istražiti nadaju li se naši sugrađani isplati božićnice i u ovoj pandemijskoj godini. U istraživanju je sudjelovalo više od 1.600 ispitanika.

Najviše očekujemo novac i to u iznosu od 1.938 kuna

Ove godine božićnicu očekuje 59% ispitanika, što je značajno manje u odnosu na prošlu godinu, kada je istu očekivalo 73% građana. Ispitanici koji ne vjeruju da će dobiti ‘blagdansku’ nagradu, kao razlog njenog izostanka navode politiku tvrtke (60%) i loše poslovne rezultate (31%), 10% ispitanika navode neke druge razloge, najčešće COVID-19.

Povijesnao očekivanja božićnica, MojPosao

Među onima koji ‘računaju’ na božićnicu, velika većina (95%), kao i dosadašnjih godina, očekuje novac i to u prosječnom iznosu od 2.089 kuna, što je za 14% više od iznosa kojeg su u prosjeku dobili prošle godine (1.839 kuna). Bon za kupovinu ove godine očekuje 21% ispitanih, dok se 8% osoba nada poklon paketu.

Božićnicu u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici hrvatskih institucija (82%), a u najmanjoj djelatnici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (55%).

Također, božićnoj nagradi se najviše nadaju zaposlenici velikih (66%) i srednjih (61%) tvrtki, a najmanje, baš kao i prošle godine, djelatnici malih tvrtki (49%).

U 2019. godini nas je razveselila božićnica u iznosu od 1.839 kuna

Prošle godine božićnicu je dobilo 71% ispitanika, što je gotovo jednako kao i godinu ranije, kada je božićnicom bilo nagrađeno 69% ispitanika.

U 2019. godini božićnica je u najvećoj mjeri isplaćena u novcu (87%) i to u prosjeku 1.839 kuna, što je bilo znatno više nego godinu ranije, kada su poslodavci davali božićnicu u prosječnom iznosu od 1.459 kuna. Bon za kupovinu primilo je 22% zaposlenih, a gotovo svaki deseti radnik je od poslodavca dobio poklon paket (8%).

Prošle godine su božićnicu najčešće dobivali zaposlenici velikih kompanija (76%) i državnih institucija (84%).

Lani je četvrtina zaposlenih građana (26%) od tvrtke dobila dar za dijete. Kao i kod božićnice, i poklone za djecu su u najvećoj mjeri dobili ispitanici zaposleni u velikim tvrtkama, i to prvenstveno u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (34%) te hrvatskim institucijama (36%).

Božićnica – pravo radnika ili dobra volja poslodavca?

Otprilike polovica ispitanika (51%) smatra da je isplata božićnice stvar dobre volje poslodavca, s čime se ne slaže 49% ispitanika koji vjeruju kako svaki radnik ima pravo na božićnicu i koji zamjeraju poslodavcu ukoliko je ne isplati.

Božićnica bi trebala iznositi 2.488 kune

Kada bismo sami mogli birati našu božićnu nagradu, velika većina (90%) bi bez previše razmišljanja odabrala novčanu nagradu. Za 5% ispitanika dovoljna je i zahvala te poštovanje od strane nadređenih, dok bi 1% ispitanika radije primilo poklon paket. Bon za kupovinu proizvoda odabralo je 3% ispitanika.

Ispitanici smatraju da bi, u prosjeku, zadovoljavajuća božićnica trebala iznositi 2.488 kuna, što je 19% više od prosječne božićnice koju očekujemo ove godine (2.089 kuna) i čak 35% više od iznosa koji su ispitanici dobili prošle godine.

>>>Valamar, najveći korisnik mjera za očuvanje radnih mjesta, radnicima isplaćuje ‘božićne potpore’

Gotovo polovica ispitanika (42%) božićnicu bi iskoristila za podmirenje osnovnih životnih troškova, dok bi njih 20% obavilo kupnju božićnih darova. Svaka deseta osoba (11%) bi božićnicom zatvorila dugovanja, a isto toliko (11%) ispitanika bi sebi nešto priuštili. Dio ispitanika (13%) božićnicu bi iskoristili za štednju.