Biznis i ekonomija

Britanija je u stagflaciji | CBI

Konfederacija britanskih industrijalaca (CBI) očekuje da će britansko gospodarstvo iz 2023. godine izaći manje za 0.4% i procjenjuje da su dugoročni izgledi mrki.

>>>Rizik od recesije u Njemačkoj ‘značajan’, scenarij stagflacije u Uniji otvoren

“Britanija je u stagflaciji – s raketnom inflacijom, negativnim rastom, padom produktivnosti i poslovnih investicija. Tvrtke vide potencijalne prilike rasta ali ih frontalni vjetrovi tjeraju na stanku u investicijama u 2023. godini,” rekao je direktor CBI-a Tony Danker o novoj prognozi koja oštro odudara od prijašnje, iznesene u lipnju, kada je konfederacija za iduću godinu predviđala rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 1.0%.

Britanija je snažno izudarana brexitom, političkim krizama i generalnim rastom životnih troškova koji prati rat u Ukrajini.

>>>Britanci suočeni s povijesnim padom standarda | OBR

CBI uslijed spleta nesretnih okolnosti prognozira da će gospodarstvo predpandemijsku razinu doseći tek sredinom 2024. godine. Stopa nezaposlenosti zaustavit će se na 5.0% s krajem 2023. i početkom 2024. godine, u poredbi s aktualnih 3.6%.

>>>Nakon samoranjavanja brexitom London izgubio status najveće europske burze

Konfederacija također drži da će inflatorni pritisci popustiti postupno, uz prosječan rast cijena za 6.7% u 2023., i za 2.9% u 2024. godini.

Britanija je u listopadu prvi put u četiri desetljeća iskusila rast cijena za 11.1%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters