PreporučenoTech

‘Britanska mutacija’ koronavirusa 30 do 40 posto smrtonosnija od izvorne | premijer

Nova mutacija koronavirusa (B117) otkrivena krajem prošle godine u Engleskoj mogla bi biti 30% do 40% smrtonosnija od do sad dominantnog soja, izjavio je u petak britanski premijer Boris Johnson citirajući prve rezultate istraživanja Savjetodavne skupine za nove i nastajuće respiratorne prijetnje (Nervtag).

>>>Britanska mutacija stigla u Norvešku, Oslo zatvara trgovačke centre: COVID-19

Znanstvenici su nakon vijesti pozvali na strože mjere uz upozorenje da bi uspjesi postignuti u borbi protiv pandemije mogli biti vraćeni “na početnu točku”.

Prve detalje o novoj mutaciji s javnošću je podijelio glavni znanstveni savjetnik vlade, Patrick Vallance.

“Na svakih 1,000 60-godišnjaka inficiranih novim sojem, očekuje se da će umrijeti njih 13 ili 14, u poredbi s 10 na 1,000 za originalnu varijantu,” rekao je o smrtnosti prema citatu Guardiana.

>>>Nova mutacija u tri dana zarazila 100,000 ljudi u Engleskoj | COVID-19

Savjet vjeruje da je novi soj 30%-70% posto zarazniji i podjednako nediskriminirajući. “Ne postoji preferencijalna dob, on može zaraziti bilo koga, u bilo kojoj dobi, slično originalnoj varijanti, izvornom virusu,” izjavio je Vallance.

>>>Brazil: novi soj virusa izazvao eksploziju infekcija, nestašicu kisika u Manausu

Na brifingu se moglo čuti i kako postoje “dobri dokazi” da su postojeća cjepiva učinkovita protiv neugodne varijante koja izaziva rastuću zabrinutost zdravstvenih vlasti Europske unije.