PreporučenoTech

Nova mutacija u tri dana zarazila 100,000 ljudi u Engleskoj | COVID-19

Britanska vlada nakon pojave nove, do 70% zaraznije mutacije koronavirusa, revidira odgovor na epidemiju, ali neće mijenjati postojeća pravila određena za proslavu Božića.

Nacije je u utorak zabilježila rekordnih 36,804 zaraza, nakon 33,364 u ponedjeljak i 35,928 u nedjelju što je također bio rekord.

>>>O mutaciji koronavirusa, ‘bijegu od cjepiva’ | VUI202012/01

Vlasti su u subotu stegnule mjere, osobito u smislu društvenih okupljanja, u Londonu, na jugoistoku Engleske i Walesu. Planovi o popuštanju tijekom božićnih blagdana su umanjeni ili odbačeni.

Premijer Boris Johnson za srijedu je najavio sastanak vladina operativnog odbora za COVID na kojem će se donijeti odluke o daljnjim mjerama.

“Gledat ćemo broj slučajeva u svim dijelovima zemlje. Osobito što radi nova inačica,” rekao je za BBC TV državni tajnik za stambeno zbrinjavanje, zajednice i lokalnu samoupravu Robert Jenrick.

>>>Nova mutacija koronavirusa u Južnoj Africi | 501.V2

Tajnik je dodao da “apsolutno ne postoji plan” da se izmjene pravila koja za Božić dopuštaju okupljanje do tri domaćinstva u zonama koje nisu zahvaćene 4. stupnjem restrikcija.

“Mi nemamo neposredni plan akcije ali broj slučajeva raste i mutacija se širi u druge dijelove zemlje. Stoga ćemo proučiti treba li posegnuti za dodatnim mjerama i osigurati da je naš sustav stupnjevanja mjera dovoljno čvrst za nove okolnosti.”

via Sky News/Reuters