PreporučenoTech

Nova mutacija koronavirusa u Južnoj Africi | 501.V2

Južna Afrika je u ponedjeljak javila o pojavi nove inačice koronavirusa SARS-CoV-2 čija je brzina širenja iznenadila lokalne zdravstvene vlasti.

Mutacija, poznata kao 501.V2, dominira među novopotvrđenim slučajevima zaraza i rezultira povećanom smrtnošću i hospitalizacijama.

>>>O mutaciji koronavirusa, ‘bijegu od cjepiva’ | VUI202012/01

“Još je vrlo rano, ali u ovoj fazi, preliminarni podaci sugeriraju da se virus koji dominira u drugom valu širi brže nego u prvom,” rekao je profesor Salim Abdool Karim, predsjednik vladinog savjetodavnog odbora.

“Vidimo puno brži i mnogo oštriji uspon drugog vala nego što smo očekivali,” dodao je njegov kolega Ian Sanne za South Africa News24.

Maria Van Kerkhove, epidemiologinja Svjetske zdravstvene organizacija zadužena za operativni odgovor na pandemiju u ponedjeljak je potvrdila da je novi soj otkriven u Južnoj Africi po mutaciji sličan ali drugačiji od inačice otkrivene u Engleskoj. Iako koriste različitu strategiju, zajednička je značajka obje mutacije značajno veća zaraznost u odnosno na dosadašnje varijacije, u slučaju Engleskog soja, do 70%.

>>>Do 70% zarazniji soj virusa zaključao Englesku | VUI202012/01

Prekid zračnih linija i zabranu ulaska putnika iz Južne Afrike do utorka je primijenilo najmanje pet europskih zemalja, uključujući Nizozemsku, Njemačku i Tursku.

via AP/CBS News

Comments (1)

  1. […] o mutacijama koronavirusa zabilježenima u Južnoj Africi. “Nevjerojatno sam zabrinut zbog južnoafričke varijante,” rekao je Matt Hancock za BBC Radio. “Ovo je izuzetno, izuzetno značajan problem […]

Comments are closed.