PolitikaPreporučeno

Trump odbacio ‘smiješnih’ 600 dolara pomoći, traži 2 soma za svakoga

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je zaprijetio da neće potpisati novi, 892 milijarde dolara vrijedan paket pomoći za biznise, građanke i građane pogođene posljedicama borbe protiv pandemije koronavirusa uz ocjenu da su iznosi za direktne uplate premaleni.

Situacija donekle zrcali europska natezanja s višegodišnjim proračunom, pa je paket pomoći vezan uz američki državni proračun za fiskalnu 2021. godinu čiji je iznos 1.4 bilijun dolara. Trumpova prijetnja vetom tako utječe i na dnevno financiranje vladinih operacija, pa bi još jednom moglo doći do prisilnog zatvaranja pojedinih državnih grana i ogranaka.

>>>Kilometarske kolone za besplatnu hranu u Dallasu, Texas | VIDEO

Prijetnja je u utorak posijala nemir na burzama i u Kongresu koji je zajedno sa Senatom nakon premošćivanja velikih razlika pomoć usvojio velikom većinom. “Zakon koji sada planiraju poslati na moj stol znatno se razlikuje od očekivanog,” rekao je Trump u videu objavljenom na Twitteru. “To je uistinu sramotno.”

Potrošnja u Sjedinjenim Državama pada, a redovi za besplatnu hranu rastu.

Od Kongresa je zatražio da iznos direktnih uplata i čekova za građane poveća na 2,000 dolara po osobi ili 4,000 za parove, umjesto “smiješno niskih” 600 dolara koliko predviđa paket.

Predsjednik je negodovao i protiv drugih stavki kojima je pretrpan dokument s oko 5,000 stranica.

>>>Gotovo 30 milijuna Amerikanaca nema dovoljno novca za hranu

“Od Kongresa također tražim da se odmah riješi rasipnih i nepotrebnih stavki ovog zakona i da mi pošalje odgovarajući račun, inače će paket pomoći za COVID morati isporučiti sljedeća administracija. A ta bi administracija mogla biti moja,” rekao je u nastavku poricanja svog gubitka na predsjedničkim izborima.

Reuters piše da zastupnici u Kongresu mogu a i ne moraju odgovoriti na Trumpov zahtjev. Ako ga odluče ignorirati, on zakon može potpisati, uložiti veto ili ga pustiti da automatski postane zakonom. Svaki od scenarija podrazumijeva zadršku u isporuci novca, no pojedini komentatori drže da bi veći čekovi za Amerikance bili zdravi za ekonomiju.