PolitikaPreporučeno

Centar prijavio Plenkovića povjereniku za pravosuđe, EP-u i potpredsjednici Šuici

Zbog ograničavanja medijske slobode i prava građana na transparentnost, stranka Centar u petak je prijavila Andreja Plenkovića i Vladu RH potpredsjednici Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravki Šuici, povjereniku za pravosuđe EK Didieru Reyndersu, Europskom parlamentu i njegovom Povjerenstvu za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE).

U prijavi koju potpisuje predsjednik Centra Ivica Puljak, izražava se duboka zabrinutost zbog prijedloga izmjena Kaznenog zakona koji predviđa zatvorsku kaznu do tri godine za neovlašteno otkrivanje sadržaja dokaza iz istraga.

U Centru su dodatno zabrinuti i podatkom da bi se zakon u praksi mogao koristiti i za praćenje novinara ne bi li se došlo do izvora pojedinih informacija iz istraga, a u prijavi se problematizira i obrazloženje Vlade RH, koja navodi da predloženo rješenje ima 30 zemalja Vijeća Europe, iako nije usporedila naš sustav sa sustavima drugih zemlja, već samo citira dio jedne presude Suda za ljudska prava.

“Ovakva izmjena dovest će do grubog ugrožavanja slobode medija i prava javnosti na informaciju. Iako su prijedlogom novinari zaštićeni od kaznene odgovornosti, to ne znači da izmjene neće imati štetan utjecaj na informiranje javnosti, prvenstveno o koruptivnim aferama u koje su redovito upleteni upravo političari vladajuće stranke jer će ove odredbe imati odvraćajući utjecaj na potencijalne izvore informacija ili zviždače“, navodi se u prijavi.

U Centru su dodatno zabrinuti i podatkom da bi se zakon u praksi mogao koristiti i za praćenje novinara ne bi li se došlo do izvora pojedinih informacija iz istrage, a u prijavi se problematizira i obrazloženje Vlade, koja navodi da predloženo rješenje ima 30 zemalja Vijeća Europe.

Naime, Vlada nije detaljno usporedila naš sustav sa sustavima drugih zemlja, već samo citira dio jedne presude Suda za ljudska prava.

Ovakve promjene, poručuje u povodu prijave Ivica Puljak, otežavaju borbu protiv korupcije, onemogućavaju djelovanje zviždača i onemogućavaju žrtve kaznenih djela da svoj slučaj iznesu u javnosti ako institucije ne rade svoje posao.

“Članovi Vlade su naveli da će prijedlog zakona biti dopunjen odredbom o dekriminalizaciji objave dokaza koji su učinjeni u javnom interesu, u interesu žrtve ili obrane. Smatramo da ta dopuna nije dovoljna i da trebaju potpuno odustati od planiranog članka zakona“, rekao je Puljak, dodajući da u kombinaciji s aktualnim izborom glavnog državnog odvjetnika, lojalnog vladajućoj stranci i povezanog s krim miljeom, ove promjene signaliziraju potencijalno uspostavljanje stranačke države straha, u kojoj su sve institucije pod kontrolom vlasti.


Pročitajte ili preuzmite prijavu pohranjenu na poslužitelju Grabancijaša (.docx).


Povezane vijesti

Comment here