PreporučenoTech

Češka tehnološkim divovima nameće porez od 7%  

Ilustracija: Gerd Altmann

Češka vlada je predstavila nacrt zakona o oporezivanju tehnoloških divova poput Googlea, Facebooka, Amazona ili Applea, javlja AP.

Vlada predlaže jednokratan godišnji porez po stopi od 7% za kompanije s prihodima većima od 750 milijuna eura globalno i 4.3 milijuna eura (100 milijuna kruna) u Češkoj. Ministarstvo financija očekuje da će kroz danak namaknuti oko 5 milijardi kruna (216 milijuna dolara) godišnje, počevši s 2020.

>>>Češka zabranila prodaju proizvoda lošije kvalitete ‘nego zapadno’, kazna do 1,94 milijuna eura

Naizgled vječno pitanje poštenog oporezivanja tehnoloških divova prva je aktualizirala i animirala Francuska suočena sa zahtjevima Žutih prsluka. Pariz je pozvao na uvođenje globalne stope, što je odbijeno, pa napore sada nastavlja i koordinira Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Stopa digitalnog poreza koju je češka vlada poslala na blagoslov parlamentu znatno je veća od 3-postotne usvojene u Francuskoj.

Parcijalno ili jedinstveno, oporezivanje američkih tehnoloških prvaka ljuti predsjednika Donalda Trumpa ususret odluci o uvođenju carina na automobile koje si europska industrija ne može priuštiti.