Biznis i ekonomijaPreporučeno

Cijene nafte bućnule ispod 30 dolara

Cijene nafte u ponedjeljak su pale ispod razine od 30 dolara po barelu nakon što su vlasti širom svijeta tijekom vikenda posegnule za izvanrednim mjerama za suzbijanje koronavirusa SARS–CoV-2 koje priječe normalan život i poslovanje, dok se među analitičarima kristalizirao konsenzus da je nova globalna recesija neizbježna.

>>>Goldman Sachs prognozira pad cijena nafte na 30 dolara po barelu

Saudijska Arabija je istovremeno ponovila planove o snaženju proizvodnje u cjenovnom ratu s Rusijom koji je zaiskrio nakon što je potonja ranije ovog mjesec odbila zahtjev OPEC-a za smanjenje outputa.

Pandemija koronavirusa SARS–CoV-2 koja je s 16. ožujkom zarazila najmanje 174,000 i ubila oko 6,700 ljudi od početka je godine cijene sirovine umanjila za 50%.

Cijena referentnog (LCOc1) brenta u ponedjeljak je pala za 3.35 dolara ili 9.9% na 29.91 dolara.

>>>Kraj partyja u Zaljevu: S&P Global/MMF

IHS Markit procjenjuje da bi uz snaženje outputa Rusije i Saudijske Arabije dnevna proizvodna mogla biti od 4 do 10 milijuna barela veća od potražnje zbog čega bi zalihe brzo mogle doseći razinu od 800 milijuna do 1.3 milijarde barela – što je dva do tri puta više nego krajem 2015. godine kad su Saudijci poveli neuspješni rat cijenama protiv američkih proizvođača nafte.

>>>‘Mi ne znamo gdje je dno’: Rusija racionalizirala odbijanje OPEC-a

“Posljednji put kad smo imali globalni višak ovakve magnitude je nikad. Prije ovog, najveći globalni višak u ovom stoljeću je iznosio 360 milijuna barela. Ono što dolazi bit će dvostruko više,” komentirao je za Reuters Jim Burkhard, potpredsjednik za tržišta naftom pri IHS Markitu.

via Energy Voice