Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rusija odbila smanjiti proizvodnju, cijene nafte posrnule za više od 4%

Cijene nafte u petak su pale za više od 4% nakon što je Reuters izvijestio da Rusija odbija smanjiti proizvodnju na zahtjev OPEC-a.

>>>Kraj partyja u Zaljevu: S&P Global/MMF

Reuters se pozvao na “visokopozicionirani izvor” iz Rusije koji je rekao da Moskva ne podržava poziv za daljnje smanjenje outputa i da će pristati isključivo na produljenje do sada dogovorenog smanjenja proizvodnje.

“Ako se odigra scenarij u kojem OPEC proizvodnju neće umanjiti za milijun bpd-a (…) ishod bi mogao biti razarajući. Brent bi brzo mogao pasti 15%, na niskih 40 dolara…”

Bjoernar Tonhaugen

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u petak je od saveznika i Rusije (OPEC+) zatražila smanjenje outputa za 1.5 milijuna barela dnevno (bpd) do kraja 2020. godine.

“Istinsku težinu ima ono što će napraviti Saudijska Arabija. Da se Rusija priključila to ne bi donijelo značajan doprinos. Mi trebamo vidjeti hoće li OPEC nastaviti samostalno,” komentirao je Oliver Jakob iz konzultantske kuće Petromatrix.

>>>SAD do grla u nafti

OPEC je od drugih proizvođača koji ne pripadaju kartelu tražio da proizvodnju ukupno umanje za 500,000 bdp-a. Novi dogovor bi značio ukupno 3,6 milijuna bpd-a manje nafte dnevno, što je 3.6% globalne opskrbe.

“Naš saldo sugerira da je u drugom kvartalu potrebno ukloniti najmanje 2 milijuna bpd-a kako bi se osigurala stabilizacija cijena nafte,” rekao je Bjoernar Tonhaugen, voditelj tržišta nafte u Rystad Energy. “Ako se odigra scenarij u kojem OPEC proizvodnju neće umanjiti za milijun bpd-a (…) ishod bi mogao biti razarajući. Brent bi brzo mogao pasti 15%, na niskih 40 dolara…”.