PreporučenoTech

Cjepivo Pfizer/BioNTecha neutralizira ‘brazilski soj’ koronavirusa | laboratorijsko istraživanje

Cjepivo protiv bolesti COVID-19 Pfizera i BioNTecha uspješno je neutraliziralo novu inačicu koronavirusa koja se brzo širi Brazilom, sugeriraju rezultati laboratorijskog istraživanja u ponedjeljak objavljeni u The New England Journal of Medicine.

>>>‘Brazilski soj’ koronavirusa identificiran u Hrvatskoj | IRB

Znanstvenici su u istraživanju koristili umjetno stvorenu inačicu virusa s istom mutacijom koja je brazilskom soju, označenom kao P.1, omogućila da postane zarazniji. U studiji su uz stručnjake kompanije sudjelovali i znanstvenici sa Sveučilišta u Texasu.

Rezultati sugeriraju da je sposobnost cjepiva u neutralizaciji virusa s mutacijom na šiljku proteina (E484K) ugrubo jednaka u odnosu na prijašnje inačice koje su svijetom harale lani.

Šiljak, koji virusu služi za penetraciju ljudskih stanica, primarni je cilj brojnih dostupnih cjepiva.

>>>Cjepivo AstraZenece učinkovito protiv ‘brazilskog soja’ | Reuters

Recentna istraživanja Pfizera otkrivaju da je cjepivo kompanije učinkovito i protiv drugih novih mutacija koje izazivaju zabrinutost, uključujući sojeve otkrivene u Engleskoj i Južnoj Africi. Reuters piše da je takozvani “južnoafrički soj” pokazao najveću sposobnost zaobilaženja cjepivom potaknutih antitijela.

Kompanija vjeruje da je više nego izgledno da cjepivo štiti i protiv te varijante, ali planira nova testiranja i modifikacije kako bi potvrdila navedeno.