Biznis i ekonomijaPreporučeno

Ćorić kudio Tomaševića zbog cijena plina u Zagrebu | VIDEO

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić u četvrtak je odbacio sugestije gradonačelnika Tomislava Tomaševića da je rast cijena plina za poduzetnike u glavnom gradu Hrvatske odgovornost njega i njegove “ekipe”.

>>>Razriješen uhićeni Petric, opozvana odluka o imenovanju Ćorića u Skupštinu Plinacroa | Vlada RH

Hina piše da gradonačelnik za nestašicu i posljedični porast cijena plina krivi bivšeg direktora Gradske Plinare – Opskrba Igora Piriju, prema medijskim izvješćima člana HDZ-a koji je u prošlosti suočen s optužbama o uhljebljivanju (više, 24sata).

Gradonačelnik je rekao da je aktualna akutna situacija s plinom njegov propust jer nije na vrijeme kupio plin po jeftinijim cijenama.

“Prebacivanje krivnje”

Ministar je pak osporio da je Pirija član HDZ-a i rekao da gradska uprava mora raditi svoj posao, sugerirajući da se Tomašević ne snalazi u gradonačelničkoj ulozi.

“Najlakše je vezati se i leći negdje na cestu i protestirati. Ta faza je prošla, sad treba voditi najveći grad Hrvatske. U jednom trenutku Holding i Plinaru je preuzela nova gradska vlast. Šef Holdinga, na nekoliko mjeseci, postaje Vuković, on je mogao nabaviti plin kad god je htio, ta nabavka koštala bi tri i pol, do četiri puta jeftinije nego što košta danas,” rekao je ministar prema citatu Hine.

>>>Cijene plina, naknade za CO2 i slabija potražnja urušili dobit Petrokemije

“Ti ljudi obavljaju svoj posao. Kako? Eto tako da sada dolaze računi koji su tri ili četiri puta skuplji nego što su ugovoreni. To se ne smije događati,” dodao je.

Preuzimanje odgovornosti

Ćorić je gradonačelnika pozvao da preuzme odgovornost, pronađe novac za kupnju plina “koliko god to koštalo” i poduzetnicima energent dostavi prema ugovorenim cijenama.

>>>Proizvođači očekuju nastavak snažnog rasta cijena ključnih sirovina | Horváth analiza

“Sad se radi posao, nekad prije smo radili cirkus kako bi dobili izbore. Dobijete izbore, vodite sustav nad kojem imate ingerenciju, nek’ radi posao,” rekao je ministar, ocijenivši da je naplaćivanje neugovorenih cijena pravno upitno i nedopustivo i napomenuvši da je na strani oštećenih.

>>>Raste broj državnih intervencija zbog inflacije, energetske frke u Europskoj uniji

“Rizik preuzima vlasnik tvrtke, a to je Holding, Grad Zagreb. To su problemi s kojima se suočavate kad obnašate vlast, ti problemi su svakodnevni i nema tu upiranja prsta u nekog tko je bio negdje tamo,” nastavio je ocijenivši kako su prebacivanje krivnje i tri do četiri puta skuplji računi za vrtiće, pučku kuhinju i druge nedopustivi.

“Egzogeni čimbenici”

Ministar je podsjetio na generalno nezahvalnu situaciju na europskom tržištu plina uvjetovanu impasseom u aktivaciji plinovoda Sjeverni tok 2 i drugim, “egzogeno zadanim vanjskim čimbenicima” i geopolitičkim faktorima.

>>>Von der Leyen pozvala na smanjenje poreza | energetska kriza

Rekao je da Vlada preuzima svoj dio odgovornosti i najavio paket mjera za građane i poduzetnike.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima