PreporučenoTech

Čovječanstvo je ‘dodirnulo Sunce’ | VIDEO

Svemirska sonda Parker ulazi u povijest kao prva letjelica koja je “dodirnula Sunce”, izvijestila je američka Nacionalna aeronautička i svemirska administracija (NASA).

Sonda je Alfvénova granicu – pojas gravitacijskih i magnetskih sila koje solarni materijal vežu uz Sunce, odnosno točka gdje završava sunčeva atmosfera – probila 28. travnja 2021. godine tijekom osmog preleta oko zvijezde.

>>>NASA lansirala ‘Lucy’, prvu sondu za istraživanje praiskonskih Trojanskih asteroida | VIDEO

JHU laboratorij za primijenjenu fiziku na YouTubeu je podijelio upečatljiv zapis Parkerove jurnjave kroz koronarne strukture, pseudostreamere, vidljive s gornje i donje strane putanje.

“Takav je pogled moguć samo zato što je sonda letjela iznad i ispod streamersa unutar korone. Sreamers su dosad viđeni isključivo iz daljine. Oni su sa Zemlje vidljivi tijekom totalnih pomrčina Sunca,” piše u pratnji videa.

“Prolazak kroz pseudostreamer bio je kao let kroz oko oluje,” naveli su iz NASA-e. “Unutar pseudostreamera uvjeti su se smirili, a čestice usporile … što je dramatična promjena u poredbi s žustrom salvom čestica na koju letjelica obično nailazi u solarnom vjetru.”

>>>Proletite pored ledom okovanog Ganimeda i dobrohotnog Jupitera | VIDEO

Parker će u budućnosti ponovno zaroniti u sunčevu atmosferu kroz koju je u ovom navratu prohujao brže od 142 kilometra u sekundi.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima