PolitikaPreporučeno

Deprivirana pariška predgrađa ponovno u plamenu: VIDEO

U lako zapaljivim i depriviranim pariškim predgrađima u srijedu je razmještena interventna policija kako bi suzbila nerede koji su zaiskrili nakon pogibije 18-godišnjeg mladića navodno stradalog uslijed policijske potjere.

Francuski mainstream mediji šturo ili nimalo ne javljaju o aktualnom stanju, Le Figaro je izvijestio o bacanju Molotovljevih koktela, paljenju namještaja i najmanje šest zapaljenih automobila. Videozapisi na društvenim mrežama i YouTubeu sugeriraju napetu situaciju.

Različiti neslužbeni izvori u objavama tvrde da je Sabri Choubi stradao u noći sa subote u nedjelju uslijed sudaru njegova motocikla s policijskim vozilom. Istražitelji “na temelju prvih izvida” odbacuju navedeno i tvrde da nema dokaza o takvoj nesreći.

https://twitter.com/AnonymeCitoyen/status/1262886151364501505

Nova previranja stižu nepunih mjesec dana od sličnog incidenta popraćenog trodnevnim neredima.

>>>Palež i vatromet u depriviranim četvrtima Pariza: VIDEO

Francuska predgrađa sa stambenim višekatnicama u kojima boravi imigrantska populacija često trpe palež i građanske pobune potaknute ekonomskom i društvenom nejednakošću. Jedna od poznatijih odigrala se u 2005. godini kad su u bijegu od policije stradala dvojica mladića što je rezultiralo trotjednim prosvjedima u kojima je počinjena značajna materijalna šteta, uključujući palež stotina automobila.

https://twitter.com/freddie1999/status/1262881181726642176

Sudeći prema objavama na društvenim mrežama, aktualnu situaciju pogoršavaju mjere za suzbijanje koronavirusa koje uključuju pojačane policijske kontrole i zabrane okupljanja.