PolitikaPreporučeno

Dionici od HRT-a zatražili nepristrano informiranje o referendumu za Lungomare

Klub Zeleno-lijevog bloka u utorak je uputio otvoreno pismo glavnom ravnatelju HRT-a Robertu Švebu, urednici Informativno-medijskog servisa Katarini Periša Čakarun te Programskom vijeću HRT o propustima u informiranju javnosti o građanskom referendumu u Puli.

Raznovrsni, građanski i politički dionici Pule, već mjesecima upozoravaju da bi šetalište i šuma Lungomare, prihvaćeni kao jedan od najvrjednijih javnih dijelova grada, mogli postati predmet privatnog interesa.

>>>Zdušno protivljenje izgradnji hotela na pulskom Lungomare, srdačna podrška referendumu | anketa

Povijest i značaj Lungomare za građane je na recentnoj raspravi rezimirala donedavna predsjednica Gradskog vijeća, Dušica Radojčić.

“Lungomare je za Puležane od životne važnosti, za njih to nije pitanje samo jednog kilometra obale,” rekla je pa podsjetila da su Lungomare kao sportsko-rekreativnu zonu za Pulu, s park-šumom i sportskim terenima izgradili njezini građani radnim akcijama od 1940-ih do 1960-ih godina i Lungomare je kao takav unesen u GUP još 1983. godine. Tek 2008., IDS-ova je vlast u GUP unijela izmjene koje su omogućavale izgradnju hotela, prvotno od 80 kreveta, da bi kroz još dva seta izmjena hotel narastao na golemih 360 kreveta, visinu od 27 metara, tri velika ugostiteljska objekta i preko 30 bazena, koje investitor planira puniti iz gradskog vodovoda.

Dionici su uslijed planova odlučili organizirati referendum koji će se održati 9. listopada.

Otvoreno pismo, poziv na informiranje i raspravu

Grabancijaš u navedenom kontekstu sadržaj otvorenog pisma HRT-u koji potpisuje politička platforma Možemo! prenosi u cijelosti:


“Sukladno Zakonu o HRT-u, HRT je dužan osigurati otvorenu i slobodnu raspravu o svim pitanjima od javnog interesa, promicati, među ostalim, demokratske vrednote i institucije i civilno društvo te unaprjeđivati kulturu javnog dijaloga.

>>>Možemo zavjetovalo obranu javnog dobra, borbu protiv ograđivanja i naplaćivanja plaža

Građanke i građani Pule izborili su pravo na održavanje lokalnog referenduma o Lungomare. Dužnost HRT-a kao javnog medijskog servisa jest proizvodnja i emitiranje sadržaja putem kojih bi se hrvatska, a naročito javnost u Puli, upoznala sa svim relevantnim činjenicama i pozicijama vezanima za navedenim referendum – kako onih građanske inicijative, tako i predstavnika Grada Pule koji se protive i referendumu i referendumskom pitanju.

Štoviše, sukladno HRT-ovim Pravilima o postupanju HRT-a tijekom referenduma, HRT je dužan cjelovito posredovati sve relevantne, političke i druge informacije, ocjene i mišljenja, koja omogućuju javnosti da prema savjesti odluči o referendumskom pitanju. Istim Pravilima određeno je da će HRT tijekom referendumske kampanje organizirati posebne emisije na radijskim i televizijskim kanalima, uz njihovu, za ovaj slučaj primjenjivu, realizaciju na regionalnim radijskim postajama, na HTV 4 i u regionalnom dnevniku, te uz dostupnost svih informacija na internetskim stranicama HRT-a.

>>>Predsjednik: pristrani HRT, stranački servis HDZ-a, treba ukinuti informativno politički program

Kako je do referenduma preostalo samo pet dana, kao saborski klub koji ima članove u Odboru za informiranje, informatizaciju i medije očekujemo da HRT hitno organizira medijska sučeljavanja u kojima će sudjelovati obje strane – referendumska inicijativa i predstavnici Grada Pule – te time ispuni obavezu upoznavanja javnosti sa svim relevantnim činjenicama i pozicijama i na taj način pokaže da poštuje i provodi Zakon o HRT-u i vlastita Pravila.”


Pratite nas na Google vijestima