Biznis i ekonomija

Dogovorena neposredna uplata 500 milijuna kuna za veledrogerije: HGK

Nakon višednevnih pregovora postignut je kompromis između predstavnika veledrogerija i Ministarstva zdravstva, odnosno financija. Dogovoreno je da će veledrogerijma odmah biti uplaćeno 500 milijuna kuna kako ne bi došlo do nestašice lijekova, a o daljnjim koracima i dugoročnom modelu sanacije dugova bolnica će se razgovarati nakon ljeta.

>>>Veledrogerije zvone na uzbunu, upozoravaju na ‘kolaps sustava’: HGK/HUP

“Tih 500 milijuna kuna pomoći će nam da pokrijemo najkritičnije dugove prema dobavljačima i tako premostimo razdoblje do listopada kada se nastavljaju pregovori o rješavanju dugova u zdravstvu. Iako smo zahtijevali dvostruko veći iznos koji nam je neophodan za normalno poslovanje, respektiramo stanje u gospodarstvu i mogućnosti Ministarstva financija. Najvažnije je da smo ovim dogovorom osigurali lijekove i medicinsku opremu hrvatskim građanima,” poručio je predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima pri HGK Tomislav Kulić.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako problem dugova u zdravstvu nije nastao preko noći pa se neće ni riješiti u kratkom roku. “Mi ćemo u idućih devet dana dotirati dogovoreni iznos sredstava iz riznice prema HZZO-u, a onda će Ministarstvo zdravstva naći način da se taj novac preusmjeri bolnicama za podmirivanje dospjelih obveza. Što se tiče daljnjih koraka, na jesen ćemo opet sjesti i vidjeti što i kako dalje sa sustavom koji se dokazao u krizi, kako ga staviti na stabilne financijske noge,” istaknuo je Marić

>>>Bolnički sustav generira 200 milijuna kuna duga mjesečno: HGK

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je da se razgovaralo i o kratkoročnom i dugoročnom načinu rješavanja problematike dugova bolnica. “Jedino zajednički možemo tražiti sustavna rješenja, nakon današnjeg dogovora pacijenti mogu biti mirni jer neće biti nestašice lijekova,” kazao je Beroš.

Podsjećamo, dug bolnica veledrogerijama premašio je 4,2 milijarde kuna, a bolnički sustav svaki mjesec generira 200 milijuna kuna novog duga tako da je ovaj dogovor tek prvi korak u sanaciji kompleksnog problema nelikvidnosti u zdravstvu.