PolitikaPreporučeno

EU priprema 1.2 milijarde eura potpore za formiranje ‘mini Schengena’: Edi Rama

Lideri Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije u subotu su se ponovno susreli kako bi doradili plan o ‘malom Schengenu’, regionalnoj zoni slobodnog protoka ljudi i roba čije formiranje podržava Europska komisija.

>>>Vučić, Zaev i Rama obećali otvorene granice, formiranje ‘mini Schengena’: VIDEO

“Mi bez toga ne možemo opstati jer smo mali i beznačajni ako ne povećamo naša tržišta rada i ekonomska tržišta,” rekao je novinarima nakon razgovora srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. “Mi ćemo pokušati stvoriti što jedinstvenije tržište rada jer će to znači uvjerljivo veće i značajnije privlačenje stranih investitora.”

Srbi, Sjevernomakedonci i Albanci bi međusobno mogli otvoriti tržišta rada i dogovoriti pravila za stvaranje tržišta od 12 milijuna ljudi, rezimirao je Vučić.

Podrška Komisije

Albanski predsjednik Edi Rama je rekao da plan uživa podršku Europske unije. “(EU) Komisija priprema potpore od 1.2 milijarde eura kako bi našim zemljama pomogla da implementiramo sporazum,” izjavio je prema citatu Reutersa.

>>>Srbija potpisala sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom, Euroazijskom ekonomskom unijom

Granice bi bile otvorene i turistima, dodao je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. “Ako kineski turist sleti na beogradski aerodrom on bi slobodno mogao prelaziti granice svih zemalja u regiji.”

>>>Pendarovski o pristupnim pregovorima: Što da ja kažem građanima? Kad će to svjetlo na kraju tunela?

“Svaki regionalni potez bi trebao pomoći stvaranju dinamičnog napretka koji će naše zemlje uvesti u Europsku uniju što je prije moguće,” komentirao je nakon susreta crnogorski predsjednik Milo Đukanović.