PolitikaPreporučeno

Extra! Extra! Medijski šund mjerljivo otupljuje građanstvo, snaži populiste: istraživanje

American Economic Review je ovog mjeseca objavio istraživanje u kojem talijanski znanstvenici još jedom otkrivaju paklenu moć medijskog šunda.

>>>American Media prodaje skandala gladne tabloide

Istraživanje je pokazalo da su Talijani odrasli uz plitki ali pitki sadržaj Mediaseta u ’80-im godinama prošlog stoljeća bili skloniji glasanju za vlasnika tog “medija za zatupljivanje”, Silvia Berlusconija. Još gore, utvrđeno je da su ljudi odrasli uz Mediaset, odrasli u “kognitivno manje sofisticirane i manje civilne” građane. Drugim riječima TV im je doslovce utjecao na IQ. U konačnici i prema znanstvenicima, Berlusconi je kroz svoje medije odgojio generacije Talijana sklonih populizmu.

Realni politički utjecaj

American Economic Association u predstavljanju istraživanja piše da je Mediaset čitavo desetljeće publiku hranio plitkim, od kritike prezrenim zabavnim sadržajem bez ikakve edukacijske vrijednosti. Iako medijska mreža do 1990. godine nije imala političkih emisija, autori studije navode da je program imao realni utjecaj na politička gledišta konzumenata.

“Kôd jezika populariziran TV-om je ljude također učinio prjemčivijima na populističke stranke jer je koristio izrazito jednostavnu formu,” rekao je jedan od suautora studije, Ruben Durante. “Oni su koristili pristupačan jezik i to može biti jako moćno.”

Uvjetovani refleksi, uljuljavanje i zatupljivanje

Andrea Tesei, također suradnica na studiji, za Washington Post je pojasnila pojedine rezultata istraživanja, uključujući način na koji je Mediaset djelovao na mlađahne i vremešne birače.

“Za starije, učinak se događao kroz stvaranje navike. Oni su se navukli na vrstu televizije koju je nudio Berlusconi – na lascivne predstave i sport. Oni su stoga bili puno skloniji gledanju vijesti na Mediasetu kad su političke misije univerzalno uvedene preko čitave mreže u ’90-im godinama,” rekla je Tesei uz napomenu kako svi znaju da je politički program pogodovao Berlusconiju.

“Za razliku od starijih, klinci kasnije nisu bili skloniji gledanju političkog programa Mediaseta – izostalo je stvaranje navike. Umjesto toga, djeca koja su odrasla uz Mediaset u 1980-im kasnije su imala puno veće izglede postati društveno i građanski neaktivna, štoviše, čini se kako su kognitivno plići u poredbi sa svojim vršnjacima koji nisu stasali uz zabavnu ishranu. Mi smo bili u mogućnosti pokazati da su djeca odrasla u područjima izloženima Mediasetu imala značajno lošije rezultate u standardiziranim testovima za odrasle,” kaže Tesei.

>>>Klikbejtanje, hejtanje migranata i teško kršenje etičkog kodeksa na Fejsu Živog zida

Zanimljivo, rezultati istraživanja pokazuju da su konzumenti Mediaseta skloni i talijanskom populistu Beppu Grillu iz Pokreta pet zvijezda, čija se ideologija ne podudara s desnim gledištima Berlusconija. “Činjenica da su naši rezultati primjenjivi ne samo na Berlusconija, već također i na Pokret pet zvijezda sugerira da u svemu možda ima i generalna poruka,” dodala je znanstvenica. “Birači manje opredijeljeni prema građanstvu možda su ranjiviji na populističku retoriku”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima