PreporučenoTech

Facebook kažnjen s pišljivih 5 milijardi dolara, nacija ljuta

Svjedočenje Marka Zuckerberga pred američkim Kongresom; Foto: C-SPAN/YouTube

Savezna trgovinska komisija SAD-a (FTC) je Facebooku izrekla kaznu od 5 milijardi dolara za desetljeće kršenja temeljnih pravila privatnosti, trgovinu privatnim podacima korisnika i nebrojene druge delikvencije. Iako je kazna najveću u povijesti FTC-a, ona izuzev ekstatičnih investitora i Marka Zuckerberga nije zadovoljila nikoga.

Kako je to zamijetio novinar New York Timesa, Mike Isaac, prava priča nije u iznosu kazne već u činjenici da je nakon njezina izricanja dionica Facebooka umjesto poniranja snažno skočila, a Mark Zuckerberg postao bogatiji.

Velik dio prihoda Facebooka osiguravaju mediji, čiji su poslovni modeli i čitanost ovisni o toj i drugim društvenim mrežama.

Ako se pitate što se kvragu događa, dovoljno se prisjetiti veličine Facebooka koji je samo u posljednjem kvartalu prošle godine imao prihode od 16.3 milijarde dolara. Iz takve perspektive, “najveća kazna u povijesti FTC-a” ugrubo odgovara mjesečnoj zaradi tog tehnološkog diva.

>>>Wozniak: većina ljudi bi trebala pronaći način da se makne s Facebooka

U sukusu prvih kritika, ponajveći broj komentatora i analitičara ističe da prekršitelji kaznu moraju osjetiti kako bi ih ona odvratila od budućih prijestupa, što je prema instant formiranom konsenzusu u slučaju Facebooka izostalo. Sličnog su gledišta i američki političari, zastupnik David Cicilline je kaznu nazvao “božićnim darom”, senator Ron Wyden ocijenio da je “jadna”, dok je senator Richard Blumenthal odluku nazvao “neadekvatnom” i “povijesno šupljom”.

Iako se u ovom trenu još jednom čuju pozivi na dijeljenje Facebooka i ocjene da “Kongres mora djelovati”, izglednije je da će sav gnjev i nevjerica ostati na riječima i da će ta društvena mreža nastaviti sa svojom praskom bespoštednog silovanja privatnosti i trgovine privatnim podacima o kojoj ovisi od svog osnutka.