PolitikaPreporučeno

Fajon najavila slovensku podršku ulasku RH u Schengen, deklaraciju o arbitraži

Tanja Fajon; Foto: European Council

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon najavila je u ponedjeljak u Bruxellesu da je njezina vlada spremna uvesti kontrole na granici s Hrvatskom i nakon njezina ulaska u šengenski prostor, bude li to potrebno u slučaju velikog migrantskog pritiska.

>>>534 za, 53 protiv i 25 suzdržanih za primanje Hrvatske u Schengen

“Slovenija je spremna uvesti kontrole unutar šengenskog prostora sljedeći dan, tjedan, mjesec ako i kada to bude potrebno”, rekla je Fajon koja je u Bruxellesu sudjelovala na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

“Sada kada Hrvatska ulazi u šengen, naravno da ne želimo da Slovenija postane nekakav džep s porastom ilegalnih prebjega, migranata, izbjeglica”, naglasila je.

O hrvatskom ulasku u šengenski prostor odlučivat će ministri unutarnjih poslova na sastanku 9. prosinca.

Jednostrana deklaracija

Ministrica Fajon je rekla da će slovenska vlada pripremne materijale za taj sastanak razmatrati ovaj tjedan, u četvrtak.

Istaknula je da slovensko ministarstvo unutarnjih poslova predlaže vladi da podrži ulazak Hrvatske u šengenski prostor.

>>>Narativ o Ukrajini, uzdizanje BiH, svjetski poredak, ucjene i uvjetovanja: govor Plenkovića u EP-u

Rekla je također da vlada priprema jednostranu izjavu po kojoj Hrvatska ulaskom u šengen priznaje odluku arbitražnog suda o međusobnom razgraničenju, koju Hrvatska ne priznaje jer smatra postupak arbitraže kompromitiranim postupcima slovenske strane.

Slovenija već dulje vrijeme prigovara zbog toga što Austrija provodi povremene kontrole na granici, što je suprotno pravu EU-a.

>>>EP potvrdio spremnost RH za Schengen, glas protiv od Kolakušića i Ilčića

Stoga se Slovenija zauzima da se postave jasna pravila kako bi se unutarnje kontrole u šengenskom prostoru ograničile što je moguće više, odnosno da se uvode samo kada je to nužno.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Fajon najavila slovensku podršku ulasku RH u Schengen, deklaraciju o arbitraži 16/11/2022 […]

Comment here