PolitikaPreporučeno

Narativ o Ukrajini, uzdizanje BiH, svjetski poredak, ucjene i uvjetovanja: govor Plenkovića u EP-u

Andrej Plenković; Foto: Eric Vidal/EP

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu u govoru u Europskom parlamentu da će Vijeće EU-a sljedeći tjedan poslati prijedlog odluke o ulasku Hrvatske u šengenski prostor i da bi odluka o ulasku 1. siječnja sljedeće godine mogla biti donesena najesen.

“Sljedeći tjedan Vijeće EU-a će poslati formalni prijedlog o ulasku Hrvatske u šengen u Europski parlament”, rekao je Plenković u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

>>>Metsola želi neposredni ulazak RH u Schengen, političke struje u Sloveniji usmjerene vetu

Odluku o ulasku u šengen donosi Vijeće EU-a jednoglasno, a postupak zahtijeva traženje mišljenja Europskog parlamenta prije donošenja konačne odluke.

Plenković je izrazio nadu da će Parlament brzo izglasati svoje mišljenje o tom prijedlogu i da će najesen za vrijeme češkog predsjedanja biti donesena konačna odluka o ulasku Hrvatske u šengen.

>>>U 2022. predaja monetarnog suvereniteta, ulazak u Schengen – veliko finale integracije RH u EU

Tako bi Hrvatska od početka sljedeće godine mogla postati članicom dubljih integracija unutar EU-a, to jest europodručja i šengena.

Mjere bez presedana, narativ o Ukrajini

Plenković je govorio na plenarnoj sjednici u okviru niza rasprava na temu “Ovo je Europa” na koje Europski parlament poziva šefove država ili vlada država članica EU-a.

>>>Hina doznala hrvatski danak covid reketarenju i profiterstvu

Plenković je istaknuo da je na pandemiju covida-19 Europska unija odgovorila mjerama bez presedana, posebice novim instrumentom EU sljedeće generacije za oporavak od posljedica koje pandemija donijela za gospodarstvo. Nakon toga, ruska agresija na Ukrajinu stubokom je promijenila dosadašnji poredak stvari u svijetu.

Andrej Plenković; Foto: Eric Vidal/EP

Plenković je rekao da ruski narativ kojim se opravdava agresija u kojem se negira ukrajinski identitet i tvrdnje da je cilj napada denacifikacija zemlje, podsjeća na sličan narativ koji je koristio Miloševićev režim u Srbiji 90-tih godina.

>>>Slobodoumni ljudi pitaju gdje je malj ‘sveca Hitlera’ kojeg štuju ukrajinski nacisti

“U tom kontekstu Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo i bio sam prvi koji je to podržao jer znam koliko to znači njihovim vođama i ukrajinskom narodu”, rekao je Plenković, dodajući da će na “povijesnom samitu” u četvrtak i petak biti donesena odluka o kandidatskom statusu za Ukrajinu i Moldaviju i uvjetno za Gruziju.

Status BiH

Plenković je pritom upozorio da se ne smije zaboraviti na zemlje jugoistočne Europe, posebice Bosnu i Hercegovinu.

Andrej Plenković; Foto: Eric Vidal/EP

Hrvatska podržava kandidatski status za BiH, ali ističe da je potrebno promijeniti izborni zakon kako bi se osigurala ravnopravnost hrvatskog naroda.

>>>Predsjednik o zaštiti Hrvata u BiH, huškanju, akademskoj šutnji.., razgovoru sa Stoltenbergom

Plenković je rekao da bi bila povijesna nepravda da se BiH ne dodijeli status kandidata.

>>>Plenković iznio promišljanja o suverenitetu i izmjeni Ugovora, o BiH – eri kriza i izazova

“Ovo su jasni i prijateljski stavovi. Hrvatska će biti prva koja će svim srcem podržati status kandidata za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Plenković.

Svjetski poredak, ucjene i uvjetovanja

Hrvatski je premijer govorio kako je ruska agresija na Ukrajinu ugrozila svjetski poredak kakav je do tada postojao.

>>>Putin održao ‘izrazito značajan’ govor o novom svjetskom poretku

“Posljedice pogađaju sve nas, imamo energetska kriza, rast cijena sirovina, hrane, građevinskog materijala. Nitko nije ostao netaknut”, rekao je Plenković.

>>>Parlament pokrenuo proces izmjene Ugovora EU-a

Osvrćući se na prijedloge o ukidanju jednoglasnog odlučivanja u Vijeću EU-a, što je jedan od zaključaka Konferencije o budućnosti Europe, Plenković je rekao da se golema većina, 97, 98 posto odluka donose jednoglasno, ali da u nekim pitanjima države članice imaju različite pozicije oko kojih se može naći kompromis.

Andrej Plenković; Foto: Eric Vidal/EP

Pritom je osudio korištenje konsenzusa za ucjenu i uvjetovanje.

“Ucjene i uvjetovanje vrlo su loša politika, uvijek smo se zalagali za kompromise na temelju argumenata”, rekao je Plenković.

Replika na kritike

U raspravi je jedan zastupnik kritizirao Hrvatsku zbog “nasilnog vraćanja migranata”. Plenković je odgovorio da se svaki prigovor na ponašanje hrvatske granične policije provjerava, da je uspostavljen neovisni nadzorni mehanizam, koji bi sljedeći tjedan trebao objaviti izvješće o postupanjima na granici.

Andrej Plenković; Foto: Eric Vidal/EP

“Otvoreni smo za sve argumente i spremni odgovoriti na sva pitanja”, rekao je Plenković, ističući činjenicu da je Hrvatska odbila podizati žicu ili ograde na granicama.

>>>Milanović u odmjerenoj izjavio osudio postupanje policije prema migrantima

Slovenski liberalni zastupnik Klemen Grošelj kritizirao je hrvatski pristup prema Bosni i Hercegovini, nazvavši nacionalističkom politikom inzistiranje na promjeni izbornog zakona.

>>>Plenković: naša je zadaća argumentima i dijalogom suzbijati antieuropske političke snage

Plenković je odgovorio da je prema Daytonskom mirovnom sporazumu BiH uspostavljena kao jedna država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da inzistiranje na tome da se poštuju te temeljne odredbe ne može biti nacionalizam.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Narativ o Ukrajini, uzdizanje BiH, svjetski poredak, ucjene i uvjetovanja: govor… 23/06/2022 […]

  2. Having read this I thought it was really enlightening.
    I appreciate you finding the time and energy to put this article together.
    I once again find myself spending a significant amount of time both reading and commenting.

    But so what, it was still worth it!

Comment here