Politika

Fiala: ispitujemo ulogu, potencijalne sankcije Bjelorusiji

Petr Fiala; Foto: Europan Council

Češki premijer Petr Fiala, čija zemlja trenutno predsjeda Europskom unijom, rekao je po povratku iz Kijeva u utorak da bi EU mogla sankcionirati i Bjelorusiju, saveznicu Rusije, zbog njene uloge u sukobu u Ukrajini.

Bjelorusija tvrdi da se ne želi izravno uključiti u rat, ali dopušta da ruski vojnici budu stacionirani na njezinom teritoriju, koji je Rusija koristila kao pozadinsku bazu za invaziju na Ukrajinu krajem veljače.

>>>Ljevica i desnica priredile velebni prosvjed protiv politika NATO-a i EU-a u Pragu

“Sada ispitujemo (…) ulogu Bjelorusije i potencijalnu potrebu da postane cilj” sankcija, rekao je Petr Fiala novinarima po povratku iz Kijeva gdje je u ponedjeljak boravio s ministrima radi razgovora s ukrajinskim kolegama.

“Neprihvatljiva politika”

Češka vlada objavila je 7. listopada da će se zajednički sastanak s ukrajinskom vladom održati u Kijevu 31. listopada.

>>>Lukašenko zabranio rast cijena u Bjelorusiji

“Neke sankcije protiv Bjelorusije već su na snazi, ali ne možemo prihvatiti da Bjelorusija podržava rusku politiku ili da Rusija zaobilazi učinak sankcija kroz zemlje poput Bjelorusije”, dodao je Fiala.

>>>‘Mi smo realisti’: Bjelorusija razmješta specijalne snage na granicama s Ukrajinom

EU je uvela osam paketa sankcija uglavnom usmjerenih na rusku industriju i pojedince od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Rusija mora biti “sve više i više izolirana”, dodao je Fiala. “Znamo da sankcije djeluju, to možemo vidjeti iz mnoštva podataka i bez sumnje moramo nastaviti.”

>>>Europske žrtve i sankcije rezultirale rekordnim profitom, izvanrednom dividendom Gazproma

“Moramo shvatiti da se napadi na Ukrajinu izvode iz bjeloruskog zračnog prostora i da Bjelorusija isporučuje oružje Rusiji”, kazao je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky.

>>>Rusija i Bjelorusija formiraju ‘regionalnu vojnu grupu’ | kronologija rata u Ukrajini

Minsk i Moskva najavile su u listopadu zajedničke vojne snage, a ukrajinska vojska zabrinuta je zbog “rastuće prijetnje” nove ruske ofenzive iz Bjelorusije.

Pratite nas na Google vijestima

Comment here