PolitikaPreporučeno

‘Mi smo realisti’: Bjelorusija razmješta specijalne snage na granicama s Ukrajinom

Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko; Foto: NBC News/YouTube

Bjelorusija će u blizini južne granice s Ukrajinom razmjestiti vojne postrojbe za specijalne operacije, najavile su njezine oružane snage u utorak dok je predsjednik Aleksandar Lukašenko hvalio i podcrtavao ulogu ruskog oružja u obrani njegove zemlje.

>>>Ukrajina spremna za ulazak Bjelorusije na bojišnicu

Zdušni saveznik Rusije, Bjelorusija je neposredno prije rata poslužila kao golemi poligon za rusko-bjeloruske vojne vježbe, ali dosad nije aktivno sudjelovala u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Minsk je ususret najavi razmještanja mjesecima negodovao zbog okrupnjavanja prisutnosti Sjevernoatlantskog vojnog saveza nedaleko svojih granica, uključujući u članicama NATO-a; Poljskoj, Litvi i Latviji.

>>>Veličanstveni prosvjed protiv Lukašenka, Rusija ponudila ‘vojnu pomoć’: VIDEO   

“Sjedinjene države i njihovi saveznici nastavljaju s gomilanjem vojne prisutnosti na državnim granicama Republike Bjelorusije,” rekao je u utorak šef Glavnog stožera Viktor Gulevič. “Utemeljene grupacije više su se nego udvostručile u posljednjih šest mjeseci u kvantiteti i kvaliteti.”

>>>‘Situacija podsjeća na rat’: Poljska proglasila izvanredno stanje na granici s Bjelorusijom

Bjelorusija stoga na zapadu također razmješta jedinice za protuzračnu obranu, artiljeriju i raketne jedinice, dodao je.

Lukašenko je rekao da će Moskva s Bjelorusijom podijeliti tehnologiju nužnu za proizvodnju raketa čije su sposobnosti komplementarne moćnim ruskim projektilima Iskander.

>>>Lukašenko navršio 66-u sa strojnicom u ruci: ‘Sretan ti rođendan, štakore jedan’ | VIDEO

Bjelorusija će također nastaviti s korištenjem ruskih raketa zemlja-zrak iz serija S-400 i S-300.

“Mi smo realisti, mi razumijemo da nećemo moći pobijediti NATO. Ali mi možemo izazvati štetu, osobito na onim teritorijama s kojih ćemo biti napadnuti,” rekao je prema citatu Reutersa.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here