Politika

Promišljanja s konferencije o razvoju pametnih sela, ruralnih područja

Stvaranjem “pametnih sela” možemo zadržati mlade u ruralnim područjima, ocijenjeno je u četvrtak u Virovitici na konferenciji “Pametna sela – EU koncept razvitka ruralnih područja“.

>>>Rasprava o ‘dosta apstraktnom konceptu pametnih sela’ | EP

Zastupnik Tomislav Sokol, čiji je ured u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom organizirao konferenciju, istaknuo je da koncept razvoja pametnih sela podrazumijeva spajanje prednosti koje imaju ruralna područja – zdravije okruženje bez stresa u odnosu na gradove, zdravija hrana i kvalitetniji život – i ulaganja u moderne tehnologije koje će selima donijeti jednako atraktivniji život.

“Time želimo podići razinu poljoprivredne proizvodnje kako bi proizvodima više dodane vrijednosti naši poljoprivrednici bili konkurentniji na europskom tržištu, podići kvalitetu javnih usluga na području obrazovanja i zdravstva i poticati razvijanje drugih grana gospodarstva”, rekao je Sokol u izlaganju na konferenciji.

Sinergija

Dodao je kako se to može postići korištenjem sredstava iz europskog proračuna za kohezijsku politiku Fondova regionalnog razvoja, Europsko-socijalnog fonda i Fonda oporavka i otpornosti.

>>>RH dobio ‘transformirajućih’ devet milijardi eura | EU fondovi

“Za razliku od drugih europskih država mi prvo trebamo riješiti osnovnu komunalnu i prometnu infrastrukturu i u svako selo dovesti širokopojasni Internet ne zanemarujući ulaganja u ljude jer u ruralnim sredinama nedostaju stručnjaci u mnogim područjima“, naglasio je Sokol, član Odbora za regionalni razvoj i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta za Ruralna, planinska i udaljena područja i pametna sela (RUMRA&Smart Villages).

Prema njegovim riječima koncept pametnih sela trebao bi se realizirati sinergijom Europske unije, države i jedinica lokalne uprave i samouprave.

Gospodarska i demografska revitalizacija

Sokol je naveo da se inicijativa stvaranja pametnih sela “na europskoj razini pojavila pred nekoliko godina, a kojoj je cilj gospodarska i demografska revitalizacija ruralnih područja uz pomoć digitalnih tehnologija”.

>>>Tramišak: revitalizacija Imotske krajine počinje već krajem godine

“Dakle naglasak je na ulaganja u digitalne tehnologije, dostupnost širokopojasnog interneta, razvoj poslovanja, posebno visoko dohodovne poljoprivrede, obrazovanja i zdravstva, a to je sve ono što se može financirati sredstvima Europske unije, naročito sredstvima kohezijske politike”, zaključio je.

Veliki odlazak i velika ulaganja

Župan Igor Andrović govorio je o infrastrukturi kojom je na području Virovitičko-podravske županije moguće implementirati koncept pametnih sela.

“Iako bilježimo veliki odlazak mladih iz sela, nikada nismo imali veća ulaganja u ruralna područja bilo da radi o projektima Europske unije, ministarstva, županije ili jedinica lokalne samouprave. U proteklih nekoliko godina izgradili smo 11 novih vrtića, a u najavi su još tri i neće biti općine ili grada koji neće imati svoje vrtiće”, istakao je župan Andrović.

>>>Sokol traži više europskog novca za (hrvatsko) zdravstvo

Naglasio je i gradnju područnih škola, inovativna ulaganja u sustave navodnjavanja poljoprivrednih površina i projekt širokopojasnog Interneta za osma općina istočnog dijela županije.

“U planu je gradnja Centra za pametnu poljoprivredu koji bi poljoprivrednicima pomogao u proizvodnji konkurentnijeg proizvoda”, rekao je Andrović.

“Pravi put” prema stvaranju radnih mjesta

Ravnatelj Uprave za regionalni razvoj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Ivan Bota napomenuo je kako se nizom programima ministarstvo trudi približiti konceptu pametnih sela izdvojivši brojne projekte koji se provode u gradovima i općinama Virovitičko-podravske županije.

>>>EP traži da novac iz kohezijskih fondova uvjetuje rodnu i drugu ravnopravnost

“No, Virovitičko-podravskoj županiji je najpotrebnija brza cesta, jer ako nemamo odličnu prometnu povezanost s drugim krajevima teško da netko ovdje ostati živjeti i proizvoditi”, kazao je Bota.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak izdvojio je ulaganja u velike strateške projekte koje Virovitičko-podravska županija provodi posljednjih desetak godina.

“To je pravi put kako osigurati radna mjesta i siguran dohodak u ruralnim sredinama”, rekao je Majdak.

Videolinkom javila se potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica naglasivši da se jedino sinergijom dionika na svim razinama odlučivanja i organizacija civilnog društva, različitih politika i lokalnih mjera može napraviti iskorak za dobrobit ruralnih zajednica.

>>>Komisija donijela revidirane Smjernice za regionalne potpore

Na Panel raspravi “Pametna sela – mogućnosti i dosadašnje prakse u RH” govorili su i gradonačelnik Virovitice, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok, načelnik općine Sopje Berislav Androš, Emina Kovač, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije (VIDRA), voditeljica LAG-a Virovitički prsten Sanja Stubičar i tajnica LEADER mreže Hrvatska Bojana Markotić.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. Thanks for sharing your thoughts aout 6920889.
    Regards

Comments are closed.