PolitikaPreporučeno

‘Fikcija postaje stvarnost’ na predsjedničkim izborima u Ukrajini

Komičar bez iskustva u politici poznat po ulozi fiktivnog predsjednika u popularnoj televizijskoj seriji glavni je favorit predsjedničkih izbora u Ukrajini.

Četrdesetijednogodišnji Volodimir Zelenskij u svim propitkivanjima javnosti vodi aktualnog predsjednika Petra Porošenka i bivšu premijerku Juliju Timošenko za desetak posto. Prema posljednjoj anketi objavljenoj ususret izborima on uživa podršku 27 posto birača, a Porošenko i Timošenko oboje po 16.

>>>Zelenskij prisegnuo i najavio raspuštanje ukrajinskog parlamenta

Zelenskij se dobro snašao u generalnom antiestablišmentskom raspoloženju koje prožimlje Ukrajinu umornu od petogodišnjeg rata, snažne recesije i duboko ukorijenjene korupcije. Komentatori njegovu kampanju oslonjenu na društvene mreže, ples, pjesmu te komične i/ili cinične dosjetke usmjerene na protukandidate uspoređuju s “populističkom” taktikom koja je na vlast dovela Donalda Trumpa i Pokret pet zvijezda u Italiji.

“Stvarnost temeljena na fikciji”

Zelenskij u TV seriji “Sluga naroda” glumi gorljivog nastavnika povijesti bez dlake na jeziku koji slučajno postaje predsjednikom, što ugrubo odgovara aktualnoj stvarnosti.

U tekućoj, trećoj sezoni koja se počela emitirati u ožujku on završava u zatvoru, a kontrolu nad Ukrajinom preuzimaju oligarsi, populisti i ultranacionalisti koji u konačnici naciju komadaju na 28 državica. Scenaristi niti ne pokušavaju prikriti da su likovi što grabe vlast inspirirani Porošenkom i Timošenko, dok se komentatori zabavljaju idejom hoće li i navedeni dio fikcije završiti u stvarnosti.

“On utjelovljuje potrebu za ‘novim licima’ u politici i mogao bi na svoju stranu pridobiti mlađi, proreformski dio birača,” rekla je za Reuters analitičarka Economist Intelligence Unita, Agnese Ortolani.

Zapadni dužnosnici i investitori ne skrivaju zabrinutost zbog (ne)iskustva komičara i propitkuju njegovu spremnost za ulogu vrhovnog zapovjednika vojnih snaga u ratu.

>>>EU pozdravio pobjedu Zelenskija, demokraciju i vladavinu prava u Ukrajini

Ispitivanja javnog mijenja predviđaju da niti jedan od ukupno 39 kandidata neće postići natpolovičnu većinu u prvom krugu izbora. Drugi krug je predviđen za 21. travnja.