FunPreporučeno

Film u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji nagrađen LUX-om EP-a  

Film  “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” redateljice Teone Strugar Mitevske iz Sjeverne Makedonije dobitnik je filmske Nagrade LUX Europskog parlamenta za 2019., objavio je u srijedu u Strasbourgu predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli.

>>>Divlja djeca, sa svjetlom u očima, mogu pobjeći odrastanju: WENDY – najava

Dobitnik Nagrade LUX za najbolji europski film odlučen je glasovanjem eurozastupnika na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Među troje finalista ušli su filmovi “Zaboravljeni slučaj Hammarskjold”, “Vlast” i “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” koji  progovaraju o politici, vrijednostima i tradiciji i bore se protiv predrasuda.

Dugometražni igrani film “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” redateljice Teone Strugar Mitevske nastao je u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji, a hrvatska koproducentica je Zdenka Gold.

Potke

Radnja filma, čija se svjetska premijera održala na Berlinaleu, odvija se u gradu Štipu u istočnoj Makedoniji gdje svakog siječnja lokalni svećenik u rijeku baci drveni križ koji izranjaju stotine muškaraca. Onoga tko ga izroni pratit će sreća i uspjeh. Ovaj put za križem je zaronila i Petrunija te ga uspijeva ugrabiti prije drugih, što razbjesni njene muške suparnike.

Film “Zaboravljeni slučaj Hammarskjold” redatelja Madsa Bruegerra (dansko-norveško-švedsko-belgijska koprodukcija) bavi se istragom smrti glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjolda 1961. Premijerno je prikazan na filmskom festivalu Sundance.

Film “Vlast” redatelja Rodriga Sorogoyena (španjolsko-francuska koprodukcija) je triler o političkoj korupciji koji je premijeru doživio na festivalu u San Sebastianu.

Svake godine, od kada je 2007. godine ustanovljena nagrada Europskog parlamenta u cilju snaženja europske filmske umjetnosti, parlament tradicionalno na plenarnoj sjednici u studenome objavljuje pobjednika između troje finalista.

Ovo je 13. izdanje nagrade LUX.

Spomenuta tri filma bit će prevedena na 24 službena jezika Europske unije te će se prikazati u više od 50 gradova u 28 zemalja u okviru Dana LUX filma kojeg Europski parlament organizira u suradnji s MEDIA uredima Programa Kreativna Europa.

“Živjela sloboda izražavanja, živjela europska kinematografija, živjela nagrada LUX!”.

David Sassoli

Filmska nagrada LUX je partner brojnih filmskih festivala u Europi, uključujući Berlinale, Cannes (The Directors Fortnight), Karlovy Vary, Dani Venecije, becki  Viennale, Crne noci u Talinu.

Svake godine u srpnju, 10 filmova se na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary nominira za nagradu LUX.

Potom se nakon nekoliko tjedana u Rimu objave tri finalista koji se krajem ljeta prikazuju na Danima Venecije i na Venecijanskom bijenalu.

Nagrada LUX se potom tradicionalno dodjeljuje na plenarnoj sjednici u studenome u Strasbourgu.

Finaliste za ovogodišnji LUX smo doznali 23. srpnja na rimskoj konferenciji “Giornate degli Autori” (filmski tjedan u sklopu Mostre posvećen inovativnom, nezavisnom filmu).

Najbolji filmovi “starog kontinenta”

Nagradu LUX Europski parlament svake godine dodjeljuje najboljem filmu “starog kontinenta” koji otvara bitna pitanja za Europu, a u svrhu javne rasprave o europskim integracijama te širenju dosega europskih filmova u Europskoj Uniji.

Predsjednik parlamenta Sassoli je čestitajući finalistima istaknuo važnost nagrade LUX za politike i kulturu koje promiče EU.

>>>Kulenović i Ferić najavili ‘otočki’ triler o ubojstvu transseksualne prostitutke u ratnim 90-ima

„Nije se uvijek lako nositi sa složenostima našeg svakodnevnog rada a da se ne nađemo potpuno zaokupljeni tehnikalijama aktivnosti parlamenta. Moramo također biti u stanju komunicirati i emocije i koristiti nove jezike. Nagrada LUX pruža nam izvanredan alat u tom nastojanju. Moramo iskoristiti priliku za preispitivanje tema kao što su imigracija, pravo na zdravstvenu zaštitu, feminizam i politička etika kroz filmove prikazane nagradom LUX. Rješavanje klimatskih nepogoda, naša kolonijalna prošlosti ili rasprava o našem modelu društva kroz film je izazov koji se mora poticati. Jedini smo parlament u svijetu koji dodjeljuje filmsku nagradu. Budimo ponosni na to”, rekao je Sassoli i zaključio: “Živjela sloboda izražavanja, živjela europska kinematografija, živjela nagrada LUX!”.

Pratite nas na Google vijestima