Biznis i ekonomijaPreporučeno

Francuski sud potvrdio odgovornost Monsanta za trovanje poljoprivrednika

Francuski prizivni sud je potvrdio prijašnje presude protiv američkog biotehnološkog titana Monsanta, danas Bayer, u sporu koji je poveo poljoprivrednik zbog “neuroloških oštećenja” izazvanih inhaliranjem para iz herbicida Lasso.

Paul François kaže da se razbolio 2004. godine nakon izlaganja tada u Francuskoj legalnom herbicidu koji sadrži klorbenzen. U tužbi je naveo da je Monsanto bio svjestan opasnosti Lassoa puno prije njegova povlačenja s francuskog tržišta u 2007.godini i zatražio više od milijun eura odštete zbog kronične neurološke štete i dugotrajnih boravaka u bolnicama. Lasso su u 1985. godini zabranili regulatori u Kanadi, a u 1992. u Belgiji i Britaniji.

Prizivni sud u Lyonu je u utorak odbacio korporativnu žalbu i zatražio od Monsanta da poljoprivredniku odmah plati 50 tisuća eura sudskih troškova. Odluka o konačnom iznosu odštete stiže u odvojenoj presudi.

>>>U Francuskoj istraga dosjea novinara i zakonodavaca podobnih i pogodnih za utjecaj: Bayer/Monsanto

Sud u obrazloženju navodi da je Monsanto na etiketama i naputcima za uporabu trebao jasno navesti “specifične opasnosti korištenja proizvoda u rezervoarima, cisternama i plastičnim kacama.”

“Pretpostavka da je tužitelj imao tehničko znanje ne ispričava izostanak informacija o proizvodu i njegovim štetnim učincima – poljoprivrednik nije kemičar,” rezonirao je sud prema citatu Guardiana.

Bayer je u svibnju 2016. godine kupio Monsanto za 66 milijardi dolara. Rastući broj analitičara drži da je riječ o nepromišljenoj akviziciji  i krivoj procijeni potencijalnih zakonskih odgovornosti i obveza.

Kompanija je prema podacima iz veljače suočena s više od 11 tisuća tužbi povezanih s utjecajem njenih proizvoda na zdravlje ljudi.