Biznis i ekonomijaPreporučeno

U Francuskoj istraga dosjea novinara i zakonodavaca podobnih i pogodnih za utjecaj: Bayer/Monsanto

Bayer je u subotu rekao da neće prihvatiti “neetično ponašanje” nakon što  su francuske vlasti u petak službeno pokrenule istragu dokumenata za koje se sumnja da potječu od njemačke jedinice kompanije i sadrže listu različitih osoba u Francuskoj podobnih i pogodnih za utjecaj.

>>>Bayer: dosjei Monsanta potvrđeni za 7 zemalja, europske institucije

Prema medijskim navodima Monsanto je u Njemačkoj razradio dosjee o 200 ljudi, uključujući novinare i zakonodavce s nadom da će utjecati na njihovo gledište o pesticidima i herbicidima.

Bayer je u Americi suočen s više od 13 tisuća tužbi, brojni analitičari unutar i izvan Njemačke danas drže da je kompanija krivo procijenila naslijeđene odgovornosti prilikom prošlogodišnje akvizicije Monsanta za koji je platila 63 milijarde dolara.

Bayer u izjavi za Reuters odbija komentirati pokretanje istrage i piše da ne zna na koje se dokumente optužbe odnose. “Mi želimo otvorenost i pravedan tretman svih interesnih grupa. Mi ne prihvaćamo neetično ponašanje u našoj kompaniji.”

Kontekst

Novinari Le Monda, Stéphane Horel i Stéphane Foucart, prošle su godine dobili Europsku nagradu za istraživačko novinarstvo za izvještaj “Monsanto papers” iz 2016. koji je, među ostalim, otkrio silinu utjecaja kompanije na znanstvenike i zakonodavce.

Dokumenti prikupljeni kroz novinarske i druge istrage na sudu su prvi put predočeni u kolovozu prošle godine kad je porota dobila uvid u utjecaj kompanije na navodno neovisne znanstvenike zadužene za peer review (recenziju znanstvenog rada) istraživanja o kancerogenosti monsantovih proizvoda.

Porota je oštećenom Dewaynu Johnsonu, koji je postupak pokrenuo tvrdnjom da je upotreba monsantova proizvoda s aktivnim sastojkom glifosatom uzročnik njegova raka, dodijelila zadovoljštinu od 250 milijuna dolara, kasnije sporazumno umanjenu na 39 milijuna.

Prema sadržaju presude, Monsanto je kažnjen zbog propusta da otkrije i naznači opasnost svojih proizvoda.

Javno je poznat najmanje jedan u slučaj u kojem je kompanija, poput nevidljiva duha, sama određivala što će pisati u studijama o kancerogenosti u praksi znanoj kao “ghostwriting“.

>>>Bayer izgubio spor u Kaliforniji, bračnom paru oboljelom od raka odšteta od dvije milijarde dolara

Bayer je u Americi suočen s više od 13 tisuća tužbi, brojni analitičari unutar i izvan Njemačke danas drže da je kompanija krivo procijenila naslijeđene odgovornosti prilikom prošlogodišnje akvizicije Monsanta za koji je platila 63 milijarde dolara.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima