Biznis i ekonomija

Franić: ministarstvo je u žaru borbe za splitske HDZ-ove pulene prekršilo Zakon o koncesijama

Kandidat za gradonačelnika Splita koalicije SDP-HSU Ante Franić smatra kako su prosvjedi i upozorenja te stranke u ponedjeljak urodili plodom, pa da je zatim Ministarstvo mora izvijestilo da će gradska tvrtka “Žnjan” dobiti koncesiju za korištenje plaže u splitskoj uvali Žnjan.

“Prosvjed i upozorenja SDP-a Split urodili su plodom te se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture trglo i, nakon probijanja svih zakonskih rokova, pustilo informaciju da će splitska tvrtka Žnjan d.o.o. dobiti koncesiju na Žnjan”, navodi se u popodnevnom priopćenju koje je potpisao Franić.

>>>Split: SDP predstavio socijalno osjetljivu Eleonoru Mandić, prozvao ‘lažno domoljublje’ HDZ-a

Ustvrdio je da je splitski SDP “po tko zna koji put svojom borbom zaštitio splitske interese”.

Ova Franićeva reakcija uslijedila je nakon što je danas Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo da  između tri ponude za koncesiju za korištenje plaže u splitskoj uvali Žnjan, stručno tijelo je mišljenja kako je jedina koja ispunjava sve uvjete natječaja ponuda tvrtke Žnjan te će Vladi biti predloženo da ta gradska tvrtka i dobije koncesiju,

Kršenje Zakona o koncesijama

Ranije, danas u prijepodnevnim satima splitski kandidati s liste SDP-HSU prosvjedovali su tražeći da se poništi postupak davanja koncesije na pomorsko dobro na plaži Žnjan, koju daje država, navodeći da Grad Split treba upravljati svojom obalom, a ne županija ili država.

>>>Franić (SDP): Split mora biti metropola

Po Franićevom tumačenju, kao i kod izbacivanje Splita iz Nacionalne razvojne strategije, kad se izborio i za reakciju cjelokupnog Gradskog vijeća, SDP je svojim pritiskom opet štitio splitske interese.

“Doduše, sada su splitski interesi zaštićeni tek polovično zbog toga što će gradska firma plaćati koncesiju državi za prostor u koji je Grad Split (platio)  veliki novac prije 20-ak godina te kod privremenog uređenja,” smatra Franić.

>>>‘Ljudi, razmišljajte o svojoj djeci’: Franić zatražio poništenje natječaja za koncesiju Žnjana

On također smatra kako je jedino održivo rješenje da Grad Split a ne Županija ili država upravljaju splitskom obalom odnosno pomorskim dobrom – što im i trenutni Zakon dopušta.

Najavio je kako će SDP nastaviti s  pritiskom na HDZ  te dalje “otkrivati sve odluke koje njihova tzv. vertikala radi na štetu našeg grada”.

“Usput rečeno, sada je Butkovićevo ministarstvo, u žaru borbe da spasi svoje splitske HDZ-ove pulene, prekršilo i Zakon o koncesijama objavom informacije o pregledu i ocjeni prije donošenja odluke o davanju koncesije od strane Vlade Republika Hrvatske”, poručio je Franić.