Politika

Glavna europska tužiteljica Laura Codruta Kovesi, hrvatska predstavnica Tamara Laptoš

Tužitelji novouspostavljenog Ureda europskog javnog tužitelja položili su u ponedjeljak prisegu pred Sudom EU-a u Luxembourgu.

Tužitelji i tužiteljice nadzirat će istrage i kazneni progon te zajedno s glavnom tužiteljicom činiti kolegij Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO). Tužitelji se imenuju na mandat od šest godina koji se ne može obnoviti.

Za prvu glavnu tužiteljicu imenovana je Rumunjka Laura Codruta Kovesi.

U EPPO-u trenutačno sudjeluju 22 države članice (Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Slovačka i Španjolska). Svaka od zemalja sudionica ima po jednog tužitelja. Tužiteljica iz Hrvatske je Tamara Laptoš.

>>>Prva europska tužiteljica očekuje veliki porast prijevara i korupcije: COVID-19

“Pozdravljamo i čestitamo novim europskim tužiteljima, koji su danas dali svečanu prisegu za svoj ključni posao borbe protiv prijevara i korupcije. Njihova zadaća je jasna: boriti se protiv financijskog kriminala i štititi novac europskih poreznih obveznika. Kriminalci ne poznaju granice, i vrijeme je da ih i tužitelji ne poznaju. EPPO donosi ključnu promjenu u borbi protiv prekograničnog kriminala. Ured će biti dopuna radu koji obavljaju Eurojust i OLAF, tvoreći jedinstveni europski pristup u borbi protiv financijskog kriminala koji pogađa financijske interese Unije,” kaže se u zajedničkoj izjavi potpredsjednice Komisije Vere Jourove i povjerenika Johannesa Hahna i Didiera Reyndersa.