Biznis i ekonomijaPreporučeno

Goldman revidirao recesijska očekivanja, poboljšao izglede europodručja

Ilustracija/OpenClipart-Vectors/Pixabay

Ekonomisti Goldman Sachsa više ne predviđaju recesiju u europodručju nakon procjena da se gospodarstvo monetarne unije na kraju 2022. godine pokazalo otpornijim od očekivanja.

>>>U europodručju prvo bodrenje gospodarskog sentimenta od početka rata

Aktualna revizija sada predviđa rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2023. godini za 0.6% u poredbi s prijašnjom prognozom marginalne kontrakcije za 0.1%.

Iako će prvo tromjesečje nove godine biti slabašno uslijed energetske krize, ono će još uvijek završiti u plusu za 0.1%.

>>>Ekonomisti očekuju kratkotrajnu recesiju u EU, bilježe čimbenike hrvatske otpornosti | HUB

Banka je revidirala i očekivanja o kretanju cijena uz procjenu da će inflatorni pritisci popustiti brže i do kraja 2023. godine pasti na oko 3.25%.

“Također očekujemo usporavanje zagrijavanja inflatorne jezgre uslijed hlađenja cijena roba, ali i nastavak postojanog pritiska na inflaciju usluga zbog rastućih troškova rada,” napisali su stratezi u bilješci za klijente čiji je sadržaj prenio Bloomberg.

>>>Prvi val otkaza u Europi | lista

“S obzirom na otporniju aktivnost, ljepljivu temeljnu inflaciju i osokoljene komentare, očekujemo da će Europska središnja banka u dolazećim mjesecima (monetarnu politiku) stegnuti još značajno više.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here