Biznis i ekonomijaPreporučeno

U europodručju prvo bodrenje gospodarskog sentimenta od početka rata

Makovi cvjetaju; Foto: Brigitte Werner/Pixabay

Europska komisija u petak je izvijestila o prvom bodrenju gospodarskog sentimenta u europodručju od početka rata u Ukrajini uz uočljiv povratak optimizma u svim sektorima i oštar pad očekivanja o daljnjem rastu cijena.

>>>Inflacija u europodručju (tag)

Mjesečni indeks koji motri puls proizvodnog i uslužnog sektora u prosincu se popeo na 95.8, s 94.0 u studenom, što je prvo propinjanje nabolje od veljače 2022. godine, mjeseca s kojim je Rusija krenula u vojni pohod na susjeda.

Raspoloženje u industriji popravilo se s -1.9 na -1.5. Dominantni, uslužni sektor, više je nego udvostručio svoja očekivanja, s 3.1 na 6.3.

>>>Prvi val otkaza u Europi | lista

Optimizam je porastao naširoko; među potrošačima, trgovcima i u građevinskoj industriji, što snaži rastući konsenzus da će gospodarsko usporavanje i koketiranje s recesijom u zadnjem kvartalu prošle i prvom tromjesečju nove godine biti plitko a kontrakcija blaga.

Očekivanja o daljnjem kretanju cijena također mijenjaju smjer pa njihovo povlačenje kroz 12 mjeseci očekuju potrošači i proizvođači.

>>>S&P Global ugledao početak ‘blage’ recesije u europodručju

Odvojeno, ovog tjedna objavljeno izvješće Europskog statističkog ureda, Eurostata, bilježi i snaženje prometa u trgovini.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] U europodručju prvo bodrenje gospodarskog sentimenta od početka rata 07/01/2023 […]

Comments are closed.