Biznis i ekonomijaPreporučeno

Schnabel traži nastavak oštrog stezanja monetarne politike u europodručju

Isabel Schnabel; Foto: Dirk Claus/ECB

Njemačka članica upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Isabel Schnabel u četvrtak je u Londonu pružala otpor porivima svojih kolega prema usporavanju stezanja monetarne politike u europodručju, uz upozorenje da bi kriva procjena mogla otežati napore u zauzdavanju industrijskih i potrošačkih cijena koje povijesne rekorde postojano obaraju već mjesecima.

>>>Sudjelovali smo u #AskECB sa Schnabel, dobili odgovore na pitanja o zelenim obveznicima, inflaciji

ECB je nakon posljednjeg vijećanja ponovio odlučnost da ohladi tržište novca i poskupi zaduživanje.

Banka je referentu kamatnu stopa za financijski sustav na posljednja dva sastanka povećala za rekordnih 150 baznih bodova (1.5%).

>>>ECB nastavio sa stezanjem, poskupljenjem zaduživanja

Reuters piše da pojedini članovi upravnog vijeća, uključujući u pravilu stezanju sklone krojače monetarnih smjernica, počinju zagovarati sporiji tempo, no Schnabel, najutjecajniji glas među sokolovima drži da su pozivi preuranjeni i potencijalno štetni.

>>>Bilješke otkrivaju rastuću zabrinutost ECB-a, ukopavanje inflacije

“Do sad pristigli podaci sugeriraju da je prostor za usporavanje tempa prilagodbe kamatnih stopa i dalje ograničen, čak i dok se približavamo procjenama ‘neutralne’ stope,” rekla je Schnabel na događaju u Londonu.

“Izuzetno veliki stupanj neizvjesnosti koji okružuje takve procjene implicira da one ne mogu poslužiti kao mjerilo za informiranje o odgovarajućem tempu prilagodbi kamatnih stopa. Umjesto toga, politika mora ostati ovisna o podacima,” dodala je.

Iako nema univerzalno prihvaćene procjene nominalnih neutralnih stopa koje ne guše, ali niti ne potiču gospodarstvo ekonomisti procjenjuju da one za eurozonu kotiraju u rasponu od 1.5% do 2%.

Stopa je trenutačno na donjem dijelu ekvilibrija, odnosno 1.5%.

Schnabel je rekla da njezine kolege koje potpiruju očekivanja o usporavanju stezanje čak rade i protiv ECB-a, jer politiku guraju dalje od povratka na ciljanu stopu inflaciji od 2% u srednjem roku.

Motrišta

Robert Holzmann, austrijski član ECB-a koji slovi kao najbodriji među sokolovima, ovog je tjedna javno zagovarao stezanje za još 75 baznih bodova, ali su njegove kolege Klaas Knot iz Nizozemske i Joachim Nagel iz Njemačke pokazali otvorenost povećanju stope za 50 bodova, što naširoko očekuju i financijska tržišta.

Potpredsjednik ECB-a, Luis de Guindos, u Milanu je rekao da sljedeći potez mora biti utemeljen na podacima i iznio očekivanja da su inflatorni pritisci u europodručju, gdje je stopa u listopadu iznosila 10.6%, blizu vrhunca.

>>>De Guindos pozvao banke da osnaže pričuve, upozorio na nesolventnost

“Što se tiče glavne (inflacije)… Mislim da smo blizu vrhunca, ona će se možda kretati jedan decimalni bod gore ili dolje, ali mislim da ćemo u prvoj polovici sljedeće godine vidjeti pad,” rekao je.

U četvrtak objavljeni transkripti s posljednjeg vijećana ECB-a otkrivaju da su članovi u suglasju oko potrebe za daljnjim stezanjem, ali dvoje o njegovom tempu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here