Biznis i ekonomija

Gong upozorava na ‘koruptivni rizik, zaključavanje informacija o državnim tvrtkama’

Nestranačka udruga Gong u srijedu je upozorila da Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan zadužen za transparentno oslobađanje informacija predlaže njihovo “zaključavanje” u kontekstu izmjena Zakona o pravu na pristup informacija.

Iz udruge pišu da predložene izmjene reduciraju broj tijela javne vlasti koja su dužna otvoriti podatke građanima. “Preciznije, trgovačka društva u vlasništvu države poput HEP-a, HAC-a, Hrvatskih željeznica, Hrvatskih šuma, Hrvatske lutrije, Plinacroa, pa i komunalna poduzeća, moći će odbijati svaki ‘pojedinačni’ upit da, primjerice, u excel formatu otvore podatke o javnoj nabavi.”

Značajan koruptivni rizik             

Gong u priopćenju upozorava da bi svako ograničenje pristupa podacima o radu i djelovanju javnih poduzeća, a koja ionako posluju na niskoj razini transparentnosti i predstavljaju značajan koruptivni rizik, značilo sakaćenje Zakona kao važnog alata za suzbijanje korupcije.

>>>Kako misliš napredovati ako se ne učlaniš u HDZ?

“Posebno smo zabrinute što takvo rješenje predlaže Povjerenik za informiranje, nadležan za zaštitu prava na pristup i ponovnu uporabu informacija,” rekle su aktivistice.

Kontekst

Gong je od Povjerenika zatražio obrazloženje prijedloga, na što je on citirao odredbe “Direktive o otvaranju podataka javnog sektora (OD Direktiva), a zbog koje se Zakon i mijenja.

Povjerenik je naveo da će trgovačka društva i dalje imati obvezu proaktivne objave, s izuzetkom javnih poduzeća o čijoj će transparentnosti, odnosno setovima podataka, odlučivati inicijative Vlade RH.

>>>Hackathon za transparentnost podataka, probijanje kroz hrvatski politički sustav: GONG

“Izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama trebale bi stupiti na snagu već u srpnju ove godine zbog rokova propisanih Direktivom o otvaranju podataka javnog sektora, a imena članova i članica radne skupine za izradu nacrta prijedloga izmjena objavljena su tek u veljači. Među njima tek je jedna predstavnica akademske zajednice i jedna predstavnica organizacija civilnog društva, niti jedan novinar_ka niti Hrvatsko novinarsko društvo kao strukovno udruženje. Ukratko, u sastavu radne skupine Ministarstva pravosuđa i uprave najmanje je korisnika otvorenih podataka.

>>>Možemo donijeti ozbiljan zaključak kako su izbori neustavni | okrugli stol Gonga

Sve navedeno razlog je za zabrinutost kako bi uvođenje Direktive u Zakon moglo rezultirati upravo suprotnim učinkom od onoga koji se Direktivnom nastojao postići – a to je otvaranje podataka za ponovnu uporabu svima i besplatno. Povodom Dana otvorenih podataka 5. ožujka, pozvale smo članice i članove radne skupine za izmjene Zakona da uživo odgovaraju na pitanja koja im već danas možete postaviti nakon registracije za sudjelovanje na konferenciji,” napisali su iz Gonga.