PolitikaPreporučeno

Gong: Vlada ignorira upozorenje Povjerenika, nastavlja tajiti autore prijedloga izbornog zakona

Nakon što je Povjerenik za informiranje upozorio Ministarstvo pravosuđa da mora Gongu odgovoriti na upit prvotno upućen još u svibnju ove godine, Ministarstvo je kazalo kako nije formirana radna skupina za jedan od najvažnijih zakona, onaj o izbornim jedinicama. Pitanje tko su osobe koje su pisale prijedlog zakona, Ministarstvo je jednostavno odlučilo ignorirati. Time se zapravo može potvrditi da “stručnjaka iz Ministarstva”, na koje su se ranije pozivali premijer i ministar pravosuđa, nije bilo, nego su, kao što su to mediji objavili, zakon najvjerojatnije uz ministra pisali političari vladajuće stranke, tzv. grupa MARŠ (Malenica, Anušić, Ressler i Šeks).

>>>Možemo!: izmjene izbornog zakona kroje isključivo HDZ-ovci; Šeks i posinak, Malenica i Anušić

Gong je ponovno od Ministarstva, kojeg vodi Ivan Malenica, zatražio da odgovori: Tko je pisao zakon o izbornim jedinicama?

Osnivanje radne skupine inače je dio standardne procedure vladajućih prilikom donošenja zakona, koju Vlada detaljno opisuje i na svojim stranicama. I ne samo to nego je i, Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata Vlada i ovaj put odlučila ignorirati odbijanjem da se neovisni stručnjaci uključe u proces izrade jednog od najvažnijih zakona Republike Hrvatske, unatoč širokoj javnoj raspravi koja se godinama vodi o problematici izbornih jedinica.

Netransparentni i isključiv proces

Gong je u više navrata ukazivao na netransparentni i isključiv proces izrade zakona o temeljnim političkim pravilima koji se tiču svih političkih aktera, te je oko toga upozorio Venecijansku komisiju  i OSCE/ODIHR.

U demokratskim društvima izborni zakoni mijenjaju se na transparentan način, uključujući opoziciju, stručnjake i civilno društvo. Time se stvara povjerenje u izborni proces od strane kandidata i birača, a kroz rasprave vladajućih, opozicije, struke i civilnog društva, nastoje se pronaći najbolja rješenja.

Vlada nastavlja sa spornom praksom skrivanja osoba koje stoje iza izrade zakona, a sad Ministarstvo pravosuđa poručuje da javnost ne treba znati ni tko piše organske zakone – one od izuzetne vrijednosti za ispravno funkcioniranje države, kako ih ističe Ustav Republike Hrvatske, a u koje spada izborno zakonodavstvo.

>>>Gong pozdravio odluku o ukidanju Zakona o izbornim jedinicama, ponudio rješenje

Ovo nije prvi put da su vladajući izigrali demokratske procedure prilikom izrade zakona. I ranije se događalo da nisu osnovane radne skupine za izradu zakona, a nadležna ministarstva nisu htjela otkriti javnosti tko su autori zakonskih prijedloga. Pogubno je za demokratska društva da se zakoni i javne politike kroje u stranačkoj kuhinju, u tajnosti, daleko od javnosti. To ugrožava temeljne demokratske vrijednosti poput uključivosti, transparentnosti i pluralizma i potkopava povjerenje građana u njene institucije.

Priopćenje za javnost,
Gong