PreporučenoTech

Google prestaje s praćenjem korisnika u tektonskom pomaku za privatnost i oglašavanje

Alphabetov Google putem službenog bloga javlja da neće razvijati nove ili koristiti alternativne alate za praćenje korisnika nakon što iduće godine dokine postojeću tehnologiju za ciljano oglašavanje u svojem Crhome pretraživaču.

Google je u odgovoru na zahtjeve europskih i američkih regulatora početkom prošle godine najavio odmicanje od kolačića trećih stranaka koji desetljećima služe za isporuku online oglasa u potezu koji će iz temelja izmijeniti online marketing.

Velike tehnološke kompanije kolačiće koriste kako bi prikupile podatke o surferima na stranicama koje nisu u njihovom posjedu, što omogućuje kreiranje korisničkih profila i ciljanu isporuku oglasa. Navedena je praksa u Europi, Kaliforniji i drugim dijelovima svijeta u posljednjim godinama više nego manje regulirana kao nezakonita i/ili u neskladu s pravom na privatnost.

>>>Ameri najviše vjeruju Google, najmanje Facebooku i TikToku | anketa

Google se sada obvezuje da kolačiće neće zamijeniti alternativama sa sličnim značajkama ili razvijati nove tehnologije praćenja korisnika. Kompanija je ranije najavila da će ciljano oglašavanje umjesto na pojedinca usmjeriti na grupe korisnika, uz minimalni ili nikakav gubitak za oglašivače.

>>>Alphabet zabilježio sjajno četvrto tromjesečje, otkrio 5.6 milijardi godišnjeg gubitka ‘na oblaku’

“Očuvanje otvorenog i svima dostupnog interneta od nas zahtjeva da činimo više na zaštiti privatnosti – a to znači kraj ne samo kolačićima trećih stranaka, već i svih tehnologije koja se koristi za praćenje pojedinaca dok pregledavaju web,” napisao je David Temkin na blogu.

Comments (1)

  1. […] >>>Google prestaje s praćenjem korisnika u tektonskom pomaku za privatnost i oglašavanje […]

Comments are closed.