Politika

GLAS pozvao Beroša da objasni ‘curenje novca u zdravstvenom sustavu’

Građansko-liberalni savez (GLAS) u srijedu je ocijenio da su Vlada i ministar zdravstva Vili Beroš građane još jednom doveli u situaciju da ne znaju hoće li sutra  biti lijekova koji su im potrebni, a bolnice će se opet naplaćati i milijune kuna u sudskim i ovršnim troškovima.

“Dug za već isporučenu robu se masovno zanemaruje i ne plaća, čak i više od 365 dana, što je 6 puta duže od zakonom propisanih rokova, i sada iznosi šest milijardi kuna. Da stvar bude još tragičnija, veledrogerije svoje obveze prema državi – poreze i doprinose – moraju plaćati na vrijeme.

Ministar Beroš komentirao je ovu situaciju uobičajenom kombinacijom negiranja iznosa duga i svaljivanja krivice na građane tvrdeći da za zdravstvo ne izdvajaju dovoljno, a njegove usluge koriste i previše.

>>>Beroš najavio ‘nekakvo rješenje’ za gorostasni dug veledrogerijama, ozbiljnu reformu zdravstva

Podsjećamo ministra da građani godišnje za zdravstvo izdvajaju 30 milijardi kuna, pri čemu osiguranik s prosječnom plaćom uplati 1600 kuna mjesečno. Za taj novac imaju pravo očekivati barem minumum zdravstvene usluge, a svakako ne trebaju prigovore čovjeka zaduženog za raspolaganje njime da plaćaju premalo.

>>>Novi poziv na opoziv Kujundžića i šaroliko nezadovoljstvo u zdravstvenoj 2019.: retrospektiva

Umjesto da odgovornost za nered u zdravstvu prebacuje na građane, bilo bi dobro da ministar konačno u javnost izađe s ozbiljnom analizom tog financijski i organizacijski zapuštenog sustava i objasni kako točno izgleda struktura troškova u zdravstvu. Pa da vidimo gdje sve nepotrebno cure tisuće, milijuni i milijarde kuna koje se slijevaju u taj sustav i tko ga zapravo koristi previše i za što,” napisali su u priopćenju iz GLAS-a.