PreporučenoTech

Google traži smanjenje najveće kazne u europskoj regulatornoj povijesti

Logo Android OS-a; Foto: developer.android.com

Kolosalna kazna od 4.34 milijarde eura (5 milijardi dolara) koju su Googleu odrezali europski regulatori temelji se na “pogrešnim izračunima”, rekla je pravna zastupnica Alphabeta u čijem je vlasništvu najveći i tehnološki najnapredniji pretraživač interneta.

Google je u Europskoj uniji kažnjen jer je, prema navodima Europske komisije, mobilni operativni sustav Android iskoristio kako bi zacementirao vodeću ulogu u pretraživanju weba i osujetio rivale. Izrečena kazna najviša je u dosadašnjoj regulatornoj povijesti Unije.

>>>Komisija predložila ambicioznu reformu, dalekosežna nova pravila za digitalne platforme

“Kazna koja je izrečena, nevjerojatnih 4,34 milijarde eura, nije bila primjerena,” rekla je zastupnica Alphabeta, odvjetnica Genevra Forwood, peteročlanom vijeću Općeg suda u četvrtom danu jednotjedne rasprave koja se održava tri godine nakon što je Europska komisija sankcionirala tvrtku.

“Problem nije kazna koja hvata medijske naslove  … Problem je način na koji je Komisija došla do brojke,” dodala je prema citatu Reutersa.

“Nehat”

Forwood je rekla da u akcijama Googlea nije bilo namjere našteti konkurenciji, niti je kompanija mogla znati da su njezine aktivnosti suprotne pravilima budući da je riječ o slučaju bez presedana.

“Stoga je bilo pogrešno što je Komisija uopće izrekla bilo kakvu kaznu, a kamoli okrenula brojčanike kako bi dosegla najveću kaznu ikada,” navela je odvjetnica. “Čak i ako Sud misli da je kazna primjerena, bilo bi u redu da se brojčanici okrenu nadolje.”

>>>Njemački savezni sud uskratio ‘pravo na zaborav’ u pobjedi za Google

Odvjetnik Europske komisije Anthony Dawes s druge je strane rekao da Goole “jednostavno nije mogao biti nesvjestan protukonkurentnog ponašanja u svojim praksama”.

“Prekršaji počinjeni iz nehata nisu ništa manje ozbiljni od onih koji su počinjeni namjerno,” rekao je Dawes, dodajući da je kazna samo 4,5% Googleovog prihoda u 2017., dok je gornja granica za odštetu prema pravilima EU-a na 10%.

Slučaj se vodi kao T-604/18 Google vs European Commission, presuda se očekuje sljedeće godine.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Google je kroz ročišta od suda zatražio da odbaci ili značajno umanji “zapanjujući” iznos kazne (više). […]

Comments are closed.