Politika

Grlić Radman: dolazak von der Leyen je i izraz poštovanja premijeru Andreju Plenkoviću

Izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u utorak će posjetiti Hrvatsku, gdje će razgovarati o formiranju nove ekipe povjerenika, priorotetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici sljedeće godine, višegodišnjem proračunu EU-a te hrvatskim nastojanjima za ulazak u Schengen i eurozonu.

Hrvatska je među prve tri zemlje koje će posjetiti novoizabrana čelnica izvršnog tijela EU-a. U utorak je von der Leyen bila u Parizu, u četvrtak je u Varšavi.

Ursula von der Leyen zatražila je od zemalja članica da joj do 26. kolovoza dostave kandidate za članove EK-a.

Dosad je to učinilo 16 od 28 zemalja članica, predloživši samo šest žena.

>>>Naši zastupnici o von der Leyen: obećavala je brda i doline, svo što smo pitali, i što nismo pitali

Von der Leyen želi da joj svaka članica pošalje po dva kandidata, jednu ženu i jednog muškarca, ali to dosad nije poslušala nijedna država Unije. Nova predsjednica će koristiti taktiku “mrkve i batine”, a zemlje koje kandidiraju ženu imat će puno veće izglede da dobiju resor u EK-u koji žele.

Osim muško-ženske, Von der Leyen će morati voditi računa i o zemljopisnoj ravnoteži budući da su članice iz srednje i istočne Europe ostale kratkih rukava pri raspodjeli ključnih pozicija u europskim institucijama

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju navečer u Dubrovniku kako je dolazak nove predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u Hrvatsku značajan zbog percepcije javnosti o težini Hrvatske kao najnovije članice Europske unije koja će 2020. godine prvi put predsjedati Europskim vijećem.

>>>Plenković: najveći izazov hrvatskog predsjedanja je donošenje sedmogodišnjeg europskog proračuna

“Nažalost, izbor glavnog kandidata Manfreda Webera je bio blokiran, ali smo na kraju uspjeli dobiti jako dobru kandidatkinju koja zna i posjećivala je Hrvatsku, u odličnim je odnosima s našim ministrom obrane Krstičevićem, a ima veliko iskustvo četiri mandata u njemačkoj vladi“, rekao je Plenković.

Ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman rekao je u subotu da Hrvatska “ne smije biti indiferentna prema tome, već da treba poentirati i reći da je Hrvatska u top tri zemlje EU-a”.

>>>Šarec o ‘deplasiranim osobnim ambicijama, nastojanju Plenkovića da poziciju dobije za sebe osobno’

On smatra da je posjet nove predsjednice Europske komisije, najavljen za idući tjedan, uz ostalo i izraz poštovanja premijeru Andreju Plenkoviću, koji je bio pregovarač EPP-a u razgovorima o čelnim pozicijama Unije.

Program:

12:30     Doček Ursule von der Leyen ispred Banskih dvora

               Upisivanje u Zlatnu knjigu

12:40     Zajedničke izjave za medije

13:00     Tȇte-à-tȇte sastanak premijera Plenkovića i Ursule von der Leyen

13:30     Sastanak dvaju izaslanstava