Politika

Plenković: najveći izazov hrvatskog predsjedanja je donošenje sedmogodišnjeg europskog proračuna

Najveći izazov Hrvatske u prvoj polovici sljedeće godine u vrijeme predsjedanja EU-om bit će donošenje novog višegodišnjeg financijskog okvira, ocijenio je premijer Andrej Plenković u srijedu u Dijalogu s građanima u kojemu je sudjelovao i glavni pregovarač za brexit Michel Barnier.

“Hrvatska bi unutar novog VFO-a trebala dobiti otprilike jednak iznos kao u trenutnom razdoblju (nešto više od 10 milijardi eura) kao jedna od zemalja kohezijske skupine”,

ANDREJ PLENKOVIĆ

“Najveći izazov Hrvatske za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a bit će dogovor o višegodišnjem proračunu 2021.-2027.”, rekao je premijer Andrej Plenković i dodao da će Hrvatska u prvih šest mjeseci 2020. godine nastojati potaknuti širu raspravu o europskoj integraciji.

>>>Fact-checking tvrdnje Dubravke Šuice o 21 milijardi eura za Hrvatsku – Vijeće EU

Glavni pregovarač za brexit Michel Barnier složio se da će Hrvatska preuzeti “vrlo ozbiljne odgovornosti za vrijeme predsjedanja, među kojima je donošenje sedmogodišnjeg proračuna”.

“Hrvatska bi unutar novog VFO-a trebala dobiti otprilike jednak iznos kao u trenutnom razdoblju (nešto više od 10 milijardi eura) kao jedna od zemalja kohezijske skupine”, rekao je Plenković i dodao da oko “80 posto javnih investicija u Hrvatskoj dolazi kroz europske fondove”.

Dijalog s građanima

Plenković i Barnier sudjelovali su na Dijalogu s građanima na temu “Budućnost Europe” na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Studentima su odgovarali na pitanja o posljedicama brexita, izazovima koji stoje pred Unijom i važnosti sudjelovanja na nadolazećim izborima za Europski parlament.

“Svim izazovima koji stoje pred Unijom trebamo pristupiti zajedno, zemlje članice ne mogu djelovati samostalno”, zaključio je Barnier.

“Hrvatskoj je cilj veća izlaznost na izbore nego što je bila 2014. kada je iznosila tek 25 posto”, rekao je Plenković.

>>>Dobra izlaznost na izborima za EP

Dijalozi s građanima europska su platforma za neposredan razgovor građana i Europske komisije o širokom rasponu tema i dio su stalnog procesa oblikovanja europskog javnog mnijenja.

Od 2013. godine diljem Europe održano je više od 1600 dijaloga s građanima, od kojih 26 u Hrvatskoj.