Biznis i ekonomijaPreporučeno

Gubici Electroluxa potvrđuju slabost i oprez europskih potrošača

Najveći europski proizvođač bijele tehnike i kućanskih aparata, Electrolux, u drugom je tromjesečju zabilježio gubitak potvrđujući da su posredničkim ratom pogođeni europski potrošači i graditelji oprezni ili iznemogli te traže jeftinije alternative.

Švedska grupa javlja da je organska prodaja uslijed slabe potražnje okopnila za 8%.

“Okruženje slabe tržišne potražnje, s nižom kupovnom moći potrošača, što je rezultiralo prelaskom većeg broja potrošača na niže cjenovne skupine, nastavilo se i u drugom tromjesečju,” napisao je u pratnji financijskog izvještaja izvršni direktor Jonas Samuelson.

>>>Recesija u europodručju

“Niža aktivnost izgradnje i preuređenja stambenih objekata uzrokovala je znatno slabiju potražnju unutar kategorije ugradbenih kuhinja, što je na nas ponajviše utjecalo u Europi,” dodao je.

Reuters piše da je Electrolux u odvojenom priopćenju najavio nakanu da u dolazećim godinama dezinvestira udjele u Zanussiju i drugim sporednim markama.

>>>Smiraj optimizma u europodručju | S&P Global

Tvrtka je u drugom tromjesečju iskusila operativni gubitak od 124 milijuna kruna (12.1 milijun dolara) u poredbi s dobiti od 560 milijuna kruna u istom razdoblju lani.

Financijski rezultati Electroluxa u drugom tromjesječju 2023.; Foto: Google

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima