Biznis i ekonomija

Smiraj optimizma u europodručju | S&P Global

Poslovne aktivnosti u europodručju u svibnju su ostale otporne uz sramežljive naznake usporavanja u uslužnom sektoru.

Nastavljeno je propadanje proizvodnje.

Prvi rezultati združenog Indeksa menadžera nabave (PMI) S&P Globala, generalno prihvaćeni kao dobri indikatori gospodarskog zdravlja, pokazuju da je aktivnost u svibnju usporila na 53.3, s 54.1 u travnju.

>>>Bodri, bolji od očekivanih podaci sugeriraju bijeg od recesije u europodručju | S&P Global

“Unatoč signaliziranju usporenog tempa u svibnju, dosadašnji ukupni rezultati PMI-a u drugom tromjesečju, u nominalnoj vrijednosti signaliziraju i solidni BDP. Ali to je u opreci s drugim anketama i čvrstim podacima,” komentirao je Ricardo Amaro pri Oxford Economics za Reuters.

“U budućnost zagledani indikatori iz PMI-a također smiruju optimizam, otkrivajući da je rast novih narudžbi gotovo zatajio u svibnju, dok je samopouzdanje palo na najniže razine u pet mjeseci. Općenito, i dalje nam je ugodno s našim procjenama o prigušenim izgledima za drugo tromjesečje i nakon njega.”

Snapshot

Poslovna aktivnost u Njemačkoj u svibnju se proširila četvrti mjesec zaredom, no rast je temeljen isključivo na postpandemijskom oživljavanju uslužnog sektora koje je nadoknadilo posrtanje industrije.

>>>U travnju procvat uslužnog, uvenuće proizvodnog sektora u europodručuju | PMI

Francuska je istovremeno zabilježila najsporiji rast u četiri mjeseca uz nastavak recesije u industriji i usporavanje dominantnih usluga.

PMI uslužnog sektora u europodručju u svibnju se spustio na 55.9, s 56.2 u travnju

U industriji je pak s mjeseca na mjesec propao s 45.8 na 44.6, najnižu razinu od svibnja 2020. godine kada se svijet našao zaključan pandemijom.

>>>U ožujku produbljeno propadanje proizvodnih aktivnosti u europodručju | PMI

Pao je i indeks koji mjeri output, s 48.5 na 46.3, što je najniža razina u šest mjeseci.

Na bodrijoj strani, proizvođači su iskusili najbrži pad cijena inputa u više od sedam godina. Cijena na izlasku iz tvornica pale su prvi put od rujna 2020. godine. Relevantni se indeks povukao s 51.6 na 49.0.

>>>Peti mjesec pada proizvodnih aktivnosti u SAD | ISM PMI

Gospodarska aktivnost u europodručju ulazi u fazu prilagodbe uvjetovane monetarnom politikom Europske središnje banke, odnosno poskupljenjem novca.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima