Biznis i ekonomijaPreporučeno

U travnju procvat uslužnog, uvenuće proizvodnog sektora u europodručuju | PMI

Gospodarstvo europodručja ovog je mjeseca iznenadilo otpornošću i oporavkom uz novo širenje aktivnosti u dominantnom i već prpošnom uslužnom sektoru koje je više nego nadoknadilo sve dublje propadanje proizvodnje.

Indeks menadžera nabave (HCOB PMI) pružatelja financijskih informacija i usluga S&P Global koji slovi kao dobro mjerilo općeg gospodarskog zdravlja u travnju je skočio na 54.4, više od očekivanja analitičara (53.7) i najviše u posljednjih 11 mjeseci.

Vrijednost je visoko iznad 50, granice koja označava širenje i sažimanje u promatranom sektoru.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) aktivnosti u pojedinom sektoru.

Formula:

PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)

Varijable:

P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije

P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno

P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

“Indeksi menadžera nabave HCOB-a za eurozonu pokazuju vrlo povoljnu generalnu sliku gospodarstva koje se nastavlja oporavljati,” komentirao je Cyrus de la Rubia, glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke.

>>>Neočekivani procvat, neravnoteža u uslužnom i proizvodnom sektoru eurozone | PMI

“Ipak, pomniji pogled otkriva da je rast distribuiran jako neujednačeno. Primjerice, jaz između djelomično procvalog uslužnog sektora s jedne strane i slabljenja proizvodnog sektora s druge, još se produbio.”

PMI s isključivim fokusom na uslužni sektor u travnju se propeo na 56.6 s 55.0 u mjesecu prije, prkoseći prognozama o povlačenju na 54.5.

Unatoč ratom u Ukrajini uvjetovanoj krizi životnih troškova potražnja za uslugama se poboljšala. Indeks novih biznisa u takvim se okolnostima s 54.2 u ožujku u travnju popeo na 55.8, najveću vrijednosti u posljednjih godinu dana.

Kontrapunkt

Proizvodni se sektor istovremeno našao u kontrapunktu i zabilježio oštar pad potražnje. Glavni je sektorski PMI u travnju pao na 45.5, s 47.3 u ožujku. Slična kotacija nije zabilježena od zaključavanja gospodarstava i drugih politika usvojenih na vrhuncu pandemije bolesti COVID-19.

>>>U ožujku produbljeno propadanje proizvodnih aktivnosti u europodručju | PMI

Indeks koji mjeri industrijski output i dio je združenog PMI-a u travnju se nakon dvomjesečnog boravka u plusu vratio u minus i pao s 50.4 na 48.5.

Za krojače monetarnih smjernica i potrošače možda najzanimljivije, istraživanje bilježi najoštriji pad cijena sirovina u gotovo tri godine.

Indeks proizvodnih cijena s mjeseca je na mjesec pao s 53.4 na 51.8, što je njegova najniža vrijednost od kraja 2020. godine.

>>>Bodri, bolji od očekivanih podaci sugeriraju bijeg od recesije u europodručju | S&P Global

Aktualna kretanja sugeriraju generalno popuštanje inflatornih pritisaka, kao i naprezanja dobavnih lanaca, što su dobre vijesti za krojače monetarne politike Europske središnje banke (ECB) koja u nastojanju da ohladi cijene provodi najagresivnije poskupljenje novca u svojoj povijesti.

>>>Temeljna inflacija nastavila žariti, ECB zabrinut zbog povratne sprege cijena i plaća

Tržišta trenutno očekuju da će ECB nakon vijećanja 4. svibnja referentu kamatnu stopu povećati za još 25, ili potencijalno 50 baznih bodova (0.25% ili 0.5%).

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima