PreporučenoTech

Hrvatska bez predstavnika među ponajboljim europskim sveučilištima | U-Multirank 2021.

Europska sveučilišta intenzivnije surađuju u usporedbi s drugim regijama, pokazala je sveučilišna ljestvica za 2021., U-Multirank, koji je pokrenula Europska komisija, priopćeno je iz Bruxellesa.

U-Multirank, koji se sufinancira iz programa Erasmus+, objavio je u utorak 8. ljestvicu sveučilišta koja obuhvaća gotovo 2000 sveučilišta iz 96 zemalja diljem svijeta.

>>>Objavljena šesta i dosad najveća lista najboljih svjetskih sveučilišta: U-Multirank

Među ostalim rezultatima, pokazalo se da europska sveučilišta intenzivnije surađuju u usporedbi s drugim regijama, posebno u područjima podučavanja, učenja, istraživanja, razmjene znanja i internacionalizacije (mobilnost studenata i osoblja, zajedničke diplome i publikacije itd.), ističe Komisija.

Sveučilišta koja surađuju s drugim institucijama, poduzećima i industrijama, vladama, regionalnim tijelima ili preko granica općenito ostvaruju bolje rezultate od onih koja su manje usmjerena na suradnju, dodaje.

Sedam mjerila

Za rangiranje je uzeto u obzir sedam aspekata: strateška partnerstva, međunarodni zajednički akademski stupnjevi, stažiranja, međunarodne zajedničke publikacije, publikacije s industrijskim partnerima, regionalne publikacije i patenti s industrijom.

Svake godine U-Multirank uspoređuje rezultate ustanova visokog obrazovanja u područjima koja su najvažnija studentima te izrađuje prilagodljivu internetsku ljestvicu.

>>>Prvih 17 ‘europskih sveučilišta’ dobilo do pet milijuna eura, Hrvatskoj ni traga: Erasmus+

Sveučilišta se mogu koristiti podacima U-Multiranka kako bi procijenila prednosti i nedostatke te pronašla načine za stvaranje ili jačanje strateških planova, uključujući aspekte suradnje.

Vodeći projekt Europske komisije

Inicijativa Europska sveučilišta jedan je od vodećih projekata Komisije za europski prostor obrazovanja.

Cilj je stvoriti transnacionalne saveze u kojima studenti, osoblje i istraživači mogu uživati neograničenu mobilnost, fizički i virtualno, studirati, osposobljavati se, podučavati, provoditi istraživanja, raditi ili surađivati s bilo kojom uključenom partnerskom institucijom.

>>>Komisija aktivirala super korisnu aplikaciju za studente | Erasmus+

Dosad je stvoren 41 takav savez koji okuplja više od 280 ustanova visokog obrazovanja diljem Europe. Ukupno je za ta europska sveučilišta na raspolaganju proračun od 187 milijuna eura iz programa Erasmus+ i Obzor Europa, navodi Komisija.

Hrvatska sveučilišta još jednom ne nalaze put do ljestvice ponajboljih te nisu spomenuta niti u izvješćima o pojedinim nacijama niti su vidljiva na zgodnoj interaktivnoj karti pomoću koje studenti mogu otkriti detalje o europskoj akademskoj eliti.

Grabancijaš/Hina