Tech

Huawei u R&D lani uložio 14.3 milijarde dolara, trenutno drži 20% svih patenata iz područja 5G-a

Huawei nastavlja ulagati u 5G mrežu kako bi aktivirao potencijal novih tehnologija i podignuo standard života u zemljama diljem svijeta, rekao je Ren Zhengfei, CEO Huaweija, na nedavno održanom okruglom stolu s predstavnicima medija iz Latinske Amerike i Španjolske.

>>>Huawei najavio formiranje velike ‘AI zajednice’, definirao svoj fokus u istraživanju umjetne inteligencije

“Tijekom sljedećih nekoliko desetljeća najveći izazov s kojim će se čovječanstvo suočiti bit će upotreba umjetne inteligencije. Tvrtke koje prve iskoriste prednosti AI ostvarit će veliku dobit, dok će zemlje koje ju prve usvoje imati najviše koristi”, izjavio je Ren Zhengfei, direktor i osnivač Huaweija.

Huawei kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj (R&D) novih tehnologija, pa je tako lani u njih uložio čak 14,3 milijarde američkih dolara, što je više nego od Applea, Intela ili Cisca i gotovo 30 posto više od Huaweijeva dva najveća konkurenta u radu s mrežnom opremom – Ericssona i Nokie zajedno. Iz kompanije su najavili da i u narednom razdoblju nastavljaju s ulaganjima, a u 2020. u istraživanje i razvoj planiraju uložiti između 15 i 20 milijardi američkih dolara.

>>>Globalni uzlet Huaweija na krilima 75 milijardi dolara državne pomoći: WSJ

“Primjerice, za Latinsku Ameriku proizveli smo napredne senzore koji pomažu proizvođačima mlijeka. Senzori prate najbolja vremena za proizvodnju mlijeka i šalju im obavijesti. Ovim rješenjem omogućujemo im da mjesečno zarade dodatnih 20 juana po kravi”, pojasnio je Zhengfei.

Huawei trenutno ima 20 posto svih patenata iz područja 5G-a, više nego bilo koji drugi dobavljač mrežne opreme na svijetu. Kompanija je do sada potpisala 60 komercijalnih 5G ugovora u raznim državama diljem svijeta, među kojima su više od trećine europske države.

>>>Zhengfei: SAD nas je podcijenio, drugima će trebati dvije-tri godine da dostignu naš 5G

Tvrtke koje prve iskoriste prednosti umjetne inteligencije ostvarit će veliku dobit, dok će zemlje koje ju prve usvoje imati najviše koristi, poručio je CEO Huaweija.

Huawei