Biznis i ekonomijaPreporučeno

I MMF pozvao na direktne uplate novca građanima i biznisima

Međunarodni monetarni fond je u ponedjeljak pozvao vlade širom svijeta da udruže snage i primjene agresivne mjere podrške za globalnu ekonomiju na udaru novog koronavirusa (SARS–CoV-2), uključujući direktne uplate novca na račune radnika i biznisa.

Pojedine administracije, bila riječ o Italiji, Njemačkoj, Japanu ili Sjedinjenim Državama, već su najavile ili počele usvajati izvanredne mjere poticaja. Direktni transfer novca na račune svih građana je zabilježen u Hong Kongu, a o istovjetnoj mjeri promišlja i Australija.

>>>Australska vlada razmatra darivanje novca građanima: COVID-19

Ipak, dosadašnji odgovori na krizu nisu koordinirani u maniri kakvoj smo posvjedočili na početku globalne financijske krize u 2008. godini koja je jučer zasjenjena najvećim krahom Wall Streeta u njegovoj povijesti.

U kontekstu navedenih, “akutnih šokova” koji potresaju ekonomije, potrošački i poduzetnički sentiment, glavna ekonomistica MMF-a Gita Gopinath krojače politika poziva na “implementaciju značajnih fiskalnih, monetarnih i financijskih mjera za pomoć domaćinstvima i biznisima”, uključujući “novčane transfere, subvenciju plaća i porezne olakšice”, kao i smanjenje stopa za financijski sustav.

>>>Moderna monetarna teorija dobila neočekivanu potporu Wall Streeta: NYT

S obzirom na povezanost globalnih ekonomija, “argument za koordinirani međunarodni odgovor je jasan,” napisala je Gopinath na blogu MMF-a.

Ona je također navela da koronavirus razotkriva slabosti financijskog sustava koji je kroz godine kvantitativnog popuštanja (tiskanja novca) postao ovisan o jeftinom novcu što “povećava rizik da se dugovi neće moći refinancirati”.