PreporučenoTech

I tako će čovječanstvo procvjetati širom Kumove slame: VIDEO

Tim za napredne koncepte (ACT) Europske svemirske agencije (ESA) nedavno je predstavio vizualizaciju u kojoj se čovječanstvo poput kuge širi galaksijom.

ACT je simulaciju stvorio za međunarodno natjecanje (GOTC X) u organizaciji NASA-e čija je ovogodišnja tema bila “iseljavanje u galaksiju”.

Do kraja kratke, jednominutne simulacije, naše se iseljeništvo može pronaći u zviježđu Perzej na dalekom sjeveru Kumove slame ili u rubnim zonama Carina–Sagittarius rukavca.

Sudionici su izazvani da vizualiziraju budućnost u kojoj čovječanstvo posjeduje tehnologiju nužnu za kolonizaciju Kumove slame. “Za kakvih deset tisuća godina od danas, čovječanstvo će resetirati brojčanik godina na nulu. Nulta godina bit će godina u kojoj ljudi odluče kako je sazrjelo vrijeme da hrabro krenu u galaksiju i nasele druge zvjezdane sustave. U galaksiji je identificirano 100,000 lokacija pogodnih za naseljavanje,” piše u zadatku postavljenom timovima.

Dakako, znanstvenici su dobili još čitav niz varijabli, uključujući procjene da će naš sunčev sustav osiromašiti ili da čovječanstvo niti u dalekoj budućnosti neće ovladati zakonima fizike, pa će širenje svemirom ovisiti o gravitaciji, inerciji ili brzinskim granicama svjetlosti.

>>>Prva AI simulacija svemira iskočila iz zadanih okvira

Ključna među premisama je da će kolonizacija bit eksponencijalno progresivna, odnosno da će čovječanstvo posjedovati, za potrebe natjecanja detaljno razrađene, “generacijske svemirske brodove” koji međuzvjezdanim prostorom mogu krstariti stotinama tisuća godina.

Koncept ‘višegeneracijskog svemirskog broda’ koji je razvio TU Delft Starship Team (DSTART) uz podršku ESA-e; Foto: Nils Faber & Angelo Vermeulen

Vizualizacija ESA-e kreirana prema navedenim smjernicama izgleda poput šarenog vatrometa. Žuta točka je naše Sunce, zelene i plave linije ilustriraju prvi plimi val kolonizacije, a crvene širenje s novoosvojenih svjetova.

>>>Svemir je milijardu godina mlađi i širi se brže no što smo mislili: nobelovac Riess

Do kraja kratke, jednominutne simulacije, naše se iseljeništvo može pronaći u zviježđu Perzej na dalekom sjeveru Kumove slame ili u rubnim zonama Carina–Sagittarius rukavca.

Na natjecanju je pobijedio tim sačinjen od četiri kineske istraživačke organizacije čiju animaciju možete pogledati ovdje.

Grabancijaš/Universe Today