PolitikaPreporučeno

Ikić Baniček: Žinić je duboko nemoralan

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ocijenila je u ponedjeljak komentirajući tzv. stambeni slučaj župana Ive Žinića da je duboko nemoralno i pogrešno zadržati kuću koju vam je država dodijelila i za koju ne plaćate ništa dok istodobno imate četiri nekretnine.

Sisačka gradonačelnica govorila je u prvome sisačkom kontejnerskom naselju o pomoći stradalima i obnovi.

Kako je rekla, bila bi zadovoljna da i drugi Siščani, koji će biti prisiljeni participirati u obnovi, imaju još tri ili četiri nekretnine pa da mogu birati gdje će živjeti.

>>>Tomašević: treba istražiti sustavni kriminal za vrijeme obnove nakon rata

“Vidjet ćete i sami po uvjetima u kontejnerima da nitko tko ne mora ne bi izabrao ovaj smještaj. Što se tiče župana, nadam se uskoro bivšega, vjerujem da će i temeljem naputka u medijima uskoro doći i konkretan prijedlog od njihove vrhuške jer – dok ih mediji ne raskrinkaju – sve je OK, a onda na brzinu prljavo rublje tutnu u vrećicu i bace, pa idemo dalje i ostali smo OK”, istaknula je Ikić Baniček.

>>>Gradonačelnica Ikić Baniček vjeruje da je Vlada htjela prevariti Siščane | obnova od potresa

Kako je ocijenila, duboko je nemoralno i pogrešno zadržati kuću koju vam je država dodijelila i za koju ne plaćate ništa dok istodobno imate četiri nekretnine.

Ikić Baniček za ministricu Tramišak: drago mi je da u Vladi sjede i razumni ljudi

“Danas sam vidjela od ministrice regionalnog razvoja Tramišak vrlo razumnu i prihvatljivu izjavu da se može naći način da se i Sisak sa 100 posto uvrsti u obnovu. Tu odluku podržavam i drago mi je da u hrvatskoj Vladi sjede i razumni ljudi”, rekla je Ikić Baniček. Također je rekla da je do ponedjeljka u Sisku oko 9300 građana prijavilo štete na objektima, a statičari su pregledali gotovo 50 posto objekata. Od pregledanih oko 500 ih zasad ima oznaku da se neupotrebljivi, a 900 da su privremeno neupotrebljivi.

>>>Žinić: informacije su bile lažne, potres nije srušio niti jednu kuću obnovljenu u poraću

Na lokaciji prvog kontejnerskog naselja uz Fistrovićevu ulicu su 23 stambena objekta i dva sanitarna kontejnera. Kontejneri su osigurani iz robnih zaliha Republike Hrvatske.

“Za Grad hrvatskih pobjeda, kako zovu Sisak, ovo je velika sramota.”

Saša Mikočević

“Imamo 421 zahtjev za kontejnere, koje uredno prosljeđujemo Glavnom stožeru civilne zaštite, a za sada u Sisku imamo 77 kontejnera i 40 kućica, koje formiramo na lokacijama gdje ih je moguće priključiti na struju, vodu i odvodnju. U njih za sada smještamo samo osobe s crvenim oznakama jer civilni stožer ne dozvoljava smještaj osoba s narančastim oznakama iako je vrlo tanka linija između njih. Dosad smo u kućicama i kontejnerima uspjeli zbrinuti 205 osoba pa vjerujemo da će se sljedećih dana cijela procedura ubrzati”, rekla je Ikić Baniček.

>>>UGP projektirao modernu i funkcionalnu tipsku kuću za unesrećene u potresu | FOTO

Da uvjeti života u kontejnerima nisu idealni, potvrdio je Saša Mikočević, stanovnik prvoga kontejnerskog naselja, hrvatski branitelj čija je obiteljska kuća predviđena za rušenje. Kako je rekao, problem je u zimskim uvjetima starijim ljudima doći do udaljenoga sanitarnog čvora. Za večeru, kako kaže, stanovnici često dobiju grah u konzervi koji nemaju gdje podgrijati. Kritizirao je ponuđeni model obnove 60:20:20, koji je za standard Siščana neprihvatljiv. “Za Grad hrvatskih pobjeda, kako zovu Sisak, ovo je velika sramota”, zaključio je Mikočević.